Extinderea UE, o șansă pentru România să conteze în jocul mare al Europei

Autor  admin   în       18 ore în urmã  

Deputatul clujean Ovidiu Cîmpean, membru al PNL, transmite un mesaj puternic din Parlament: România are o șansă istorică de a fi în prima linie a procesului de extindere a Uniunii Europene. El a susținut în plen Comunicarea Comisiei Europene privind politica de extindere a UE – COM(2024) 690, un document-cheie care trasează direcția strategică a Europei pentru următorul deceniu.

„România poate fi printre liderii care susțin o Europă mai mare, mai unită și mai sigură”, afirmă deputatul. El subliniază că integrarea Balcanilor de Vest, a Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei reprezintă un nou moment definitoriu în istoria UE, comparabil cu valul de extindere de acum 20 de ani.

Trei beneficii pentru România

Cîmpean evidențiază trei avantaje clare pe care le-ar aduce extinderea Uniunii:

  1. Mai multă securitate – Integrarea Moldovei și Ucrainei ar însemna stabilitate la granițele României.
  2. O economie mai puternică – Piețele vecine deschise ar însemna noi investiții și locuri de muncă.
  3. Un rol regional consolidat – România poate deveni promotorul principal al extinderii în Estul Europei, punându-și vocea și expertiza în slujba unei Europe unite.

Datoria morală față de Moldova

Un mesaj emoțional este rezervat Republicii Moldova, despre care Cîmpean afirmă că ne leagă „limba, cultura, istoria și sângele”. El cere un sprijin activ și hotărât din partea României, nu doar unul diplomatic: „Este obligația noastră istorică să le fim alături – în reforme, în a-și construi reziliența, în procesul de aderare”.

Deputatul propune măsuri clare:

  • accelerarea procesului de aderare al Moldovei,
  • sprijin tehnic și politic pentru reforme în Ucraina și Balcanii de Vest,
  • susținerea vocilor pro-democratice și pro-europene din vecinătatea estică.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.