Eu cu cine votez? Nu vă dau un nume, ci o perspectivă

Autor  Ionel Lespuc   în  ,      4 ore în urmã     102 Vizualizări.  

Mai sunt câteva zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie și mă întreabă multă lume „Eu cu cine votez?”. Nu e din Caragiale, nu e nimeni turmentat; e realitate și suntem într-un moment delicat, aparent fără ieșire.

Sondajele arată că Partidul Social Democrat, prin Marcel Ciolacu, pare să fi găsit o cale sigură spre turul al doilea. Și ne mai arată o competiție fragmentată pe partea dreaptă a spectrului politic. Cu cine se va confrunta, așadar, Ciolacu în turul al doilea?

Dincolo de speculații, există un adevăr fundamental: rezultatul acestor alegeri va fi decis de participarea la vot. Și, mai important, de alegerea pe care o facem conștient, nu din impuls sau frustrare.

Duminică, Media9 vă va ține la curent cu toate declarațiile la ieșirea de la urne ale liderilor politici clujeni. În timp real.

O dreaptă divizată, un avantaj pentru stânga

Situația de pe partea dreaptă este complicată. Nicolae Ciucă, susținut de Partidul Național Liberal, mizează pe o structură puternică de partid, cu primari și organizații locale care mobilizează voturi, chiar dacă îi lipsește carisma necesară pentru a inspira un electorat larg. L-am văzut și la Cluj. Discursurile lui Robert Sighiartău, Ilie Bolojan sau Rareș Bogdan au ridicat natural sala în picioare; cel al lui Ciucă mai greu, cu forcepsul.

Elena Lasconi, candidatul USR, aduce o viziune proaspătă, dar nu suficient de bine definită pentru a atrage mase critice de alegători. Independentul Mircea Geoană, un politician cu experiență și respect pe scena internațională, încearcă să joace rolul mediatorului credibil între tabere. Era primul în sondaje, acum a coborât mult. S-au plătit zeci de mii de euro pentru asta, să nu credeți vreo secundă altceva.

Știți cum e cu sondajele acestea? Partidele fac unele corecte, pe care le țin la sertar, și altele manipulatoare, pe care le lasă să circule. Dezbaterea Digi 24 – UBB de luni seara s-ar putea să schimbe viziuni și raporturi de forțe, să ne arate cum stăm. De fapt, cum stau ei, candidații.

Fragmentarea voturilor pe dreapta nu este o noutate în politica românească, dar în acest context devine un avantaj major pentru PSD. Un electorat dispersat pe trei candidați de centru-dreapta crește șansele ca George Simion, liderul naționalist al AUR, să intre în turul secund. Iar pentru PSD, o confruntare între Ciolacu și Simion (un alt moment Iliescu – Vadim) ar fi scenariul ideal: șansele să învingă ale liderului AUR sunt minime.

Așa că asta e sugestia de aici: votați omul care îl poate bate pe Simion, oricare ar fi el/ea din lista de trei. Dacă nu vă place, încercați cu lămâie. 🙂

Strategii și jocuri politice

De-a lungul acestei campanii, PSD a jucat o partidă de șah politic bine calculată. Blocarea candidaturii Dianei Șoșoacă – o decizie în aparență legală, dar evident politică – a dus la o migrare masivă a voturilor ei către AUR, consolidându-l pe Simion. În paralel, candidatura lui Cristian Diaconescu, fost ministru și fost membru PSD, a fost percepută de mulți drept o mișcare strategică menită să fure din voturile lui Geoană.

Astfel, Ciolacu și PSD și-au făcut toate aranjamentele necesare și nici nu mai contează că liderul partidului nu-și mai găsește diploma de Bacalaureat. Uite cum ne place să tot alunecăm. Băsescu avusese note mici, în vreme ce Ciolacu nu a avut deloc. Peste zece ani vom bifa probabil primul analfabet în cursa pentru Cotroceni.

De ce să votăm

Acesta este momentul în care fiecare dintre noi trebuie să ia o decizie informată și responsabilă. Absenteismul nu este o opțiune. A sta deoparte înseamnă a delega altora dreptul de a decide în locul nostru. Este esențial să ne întrebăm: ce fel de viitor vrem?

În loc să așteptăm turul al doilea pentru a alege „răul mai mic”, putem să facem o alegere morală și conștientă chiar din primul tur. Să votăm cu acel candidat care, realist, are cele mai mari șanse să evite o confruntare între Marcel Ciolacu și George Simion. Alegerea unui lider echilibrat, capabil să construiască pe valori democratice și europene, este singura cale prin care putem asigura o competiție sănătoasă în turul doi.

Ne uităm cum rușii era cât pe ce să deturneze alegerile și referendumul din Republica Moldova; fiți siguri că mâna lui Putin se întinde și până în România, trebuie doar să vă întrebați cine îi reprezintă interesele.

Speculații și realități politice

Privind mai departe, după alegerile prezidențiale și cele parlamentare din 1 decembrie, scenariile politice devin și mai complicate. O alianță PSD-PNL pare cea mai probabilă, având în vedere imaginea externă proastă a celor de la AUR; nu zic că e imposibil să intre la putere, dar e improbabil.

Cum actualii guvernanți – certați de formă momentan- nu vor avea procente suficiente, va fi nevoie de încă o forță politică. USR? Pariu că nu? UDMR? Insuficient!

Vă expun o speculație: din AUR se va rupe o facțiune care va susține partidele de la putere. Să-i zicem UNPR sau, și mai plastic, ARGINT. 🙂 Simplificând lucrurile, vom avea AUR la guvernare, într-o formă sau alta.

Vă mai spun o dată: viitorul depinde de fiecare dintre noi. Participarea la vot nu este doar un drept, ci și o responsabilitate. Putem influența direcția pe care o va lua România în următorii ani, dar numai dacă ne prezentăm la urne. A vota înseamnă a ne asuma destinul, atât al nostru, cât și al generațiilor viitoare.

Pe 24 noiembrie, ieșiți la vot! Și pe 1 decembrie, și pe 8. Nu lăsați pe alții să decidă în locul vostru. 

About