Vătămător! Cum ajung banii de investiții ai clujenilor în buzunarul angajaților Primăriei
Clujul a pierdut circa 36 de milioane de euro în doi ani, 2018 și 2019, potrivit primarului Emil Boc, din cauza unor măsuri luate la Guvern. “Țopăială fiscală”, a acuzat Boc, nemulțumit de faptul că pierde bani de la investițiile municipiului. Iată o declarație din 2019. “După ce anul trecut am avut o pierdere de 16 milioane de euro, în acest an avem o pierdere de 20 de milioane de euro. Aceasta este generată de suportarea 100% din bugetul local a drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav și a indemnizațiilor persoanelor cu handicap grav, de diferența între cotele defalcate din impozitul pe venit încasate în primele trei luni față de cât ar fi trebuit să încasăm și de impactul creșterii salariului minim pe economie în construcții. Sunt cheltuieli pe care trebuie să le suportăm și care diminuează proiectele noastre de investiții, ale orașului”.
De înțeles nemulțumirea primarului de anul trecut. Mai greu de înțeles ce se întâmplă în 2020. Sunt 22,9 milioane de euro de care investițiile Clujului sunt văduvite. Principalul motiv este acela că toți angajații Primăriei încasează salarii majorate cu 15% pentru condiții de muncă vătămătoare sau periculoase.
211,9
milioane de euro este bugetul de funcționare a Primăriei în 2020. Anul trecut fusese prevăzut un buget de funcționare de 189 de milioane de euro. Între timp, salariile angajaților s-au majorat cu 15%, pentru „condiții periculoase și vătămătoare de muncă”.
“Sunt în principal sporuri aplicate de 15%, în condițiile prevăzute prin lege. Am fost obligați să le includem în buget”, a declarat azi Emil Boc, la Realitatea FM. Cu tot respectul, asta este o vrăjeală. Cu banii aceștia, domnule primar, s-ar putea face – în doi ani – o nouă sală polivalentă. Și vedeți câte evenimente aduce Clujului o astfel de investiție.
Citește și: Raport fake, salarii fake. De ce spun că Primăria își bate joc de noi
Întreaga României normală la cap râde de sporurile pe care le oferă bugetarilor administrațiile centrale și locale pentru condiții de muncă vătămătoare și periculoase. Nu e nicio obligație; mai degrabă, o aroganță. Acestea se fac în baza unor rapoarte care trebuie să arate numărul de îmbolnăviri și procentul de mortalitate; în plus, legea permite aplicarea unor sporuri gradate, de până la 15%. Evident, toți au mers pe maximum.
În cazul Clujului, Media9 a arătat că implemetarea sporului s-a făcut în baza unui RAPORT FALS al Direcției de Sănătate Publică. Ca să înțelegeți cum se face un asemenea demers penibil: raportul 3062/05.06.2019 întocmit de Camelia Chicinaș, inspector al Direcției de sănătate publică, analizează pe larg condițiile periculoase în care lucrează angajații compartimentului de documente secrete: “se constată existența factorilor nocivi a căror mecanisme de acțiune asupra organismului se manifestă prin: suprasolicitare neuropsihică, suprasolicitare vizuală, suprasolicitare osteo-musculo-articulară”. E de înțeles această concluzie, de vreme ce oamenii “desfășoară activități la calculator de peste 75% din timpul normal de lucru” și că “activitățile zilnice presupun purtarea unui dialog între membrii colectivului de muncă și persoanele care vin în acest compartiment și în același timp au loc convorbiri telefonice ce presupun o concentrare mare a atenției datorită zgomotului, respectiv o suprasolicitare nervoasă la care sunt supuși salariații din cadrul compartimentului”. Numai că, ATENȚIE!, compartimentul de documente secrete al Primăriei Cluj-Napoca nu avea în primăvară, atunci când a fost întocmit raportul 3062, și nu are nici în prezent VREUN ANGAJAT. Într-o țară normală, un asemenea fals este pedepsit de lege; doamna Chicinaș se simte însă bine și continuă să evalueze profesionist starea de sănătate a populației.