Este oportun! Prima aprobare pentru cartierul cu blocuri vitrate din Baciu

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     6042 Vizualizări.  

Proiectul Bio Green House, din Baciu, este considerat oportun. După îndelungi discuții, urbaniștii din comisia tehnică a Consiliului Județean au fost de acord să fie începute demersurile pentru acest ansamblu uriaș. Asta înseamnă că se va putea realiza plan urbanistic zonal.

Proiectul este unul dintre cele mai mari pe care le-a văzut Baciu. Și care presupune una dintre cele mai însemnate investiții.

De ce au fost îndelungi discuțiile? În primul rând pentru că în „inima” terenului propus spre dezvoltare în prima etapă există o parcelă cu alți proprietari. Și nu a fost clar dacă aceștia doresc sau nu să participe la elaborarea PUZ. Parcela se află fix între spațiile pe care se dorea edificarea etapelor 1 și 2; ca să le dea timp proprietarilor să negocieze includerea „corpului străin” în PUZ, compromisul a fost să se dea drumul pentru etapele 1 și 3. Etapa a doua mai așteaptă. Dacă numărăm corect, sunt 18 blocuri care au devenit faza I a proiectului.

FOTO: Etapa I este în mijloc, 10 blocuri, etapa 2 sus, 7 blocuri, etapa 3 este jos, 8 blocuri. Clădirea mai redusă ca dimensiuni de lângă primul bloc din etapa 3 este școala.

11

hectare dețin proprietarii în această zonă. Dezvoltatorii sunt Bio Green House, compania lui Daniel Susan, parteneri cu Digger Contractors, firma lui Ovidiu Moldovan și Călin Borodi.

Cât au câștigat marii dezvoltatori ai Clujului, în 2022. „Top profit” și „titani”

Proiectul include construirea unei creșe și amenajarea unei grădini urbane de peste un hectar. Prevede, de asemenea, construirea unei grădinițe, dar și donarea de teren pentru edificiarea unei școli; Primăria dorește să acceseze fonduri din PNRR pentru acest obiectiv.

S-a insistat și pe circulații. În viziunea arhitectului-șef, drumurile noi din cartier ar trebui să se lege de niște sensuri giratorii în trei puncte din satul Baciu. Dezvoltatorii au prevăzut de la început un drum pe trei benzi și cu piste de biciclete (525 de metri liniari) care să lege noul cartier de strada Valea Seacă.

 

Pe randări, blocurile, aleile, străzile, totul arată foarte urban; sunt suprafețe vitrate și unghiuri “dulci”, un design pe care îl găsești în mari orașe europene.

Proiectul este realizat de biroul TransForm, al arhitectului Vlad Negru.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.