ERA cea nouă. Proiect urban care avansează rapid, la Cluj

Autor  admin   în       4 ore în urmã     334 Vizualizări.  

Prima clădire din proiectul urban ERA, autorizată pe un teren de 1,5 hectare situat dincolo de gară, în apropierea magazinului Dedeman, se înalță văzând cu ochii. Dezvoltat de compania Hexagon, proiectul ERA reprezintă un concept urban complex, ce va include o multitudine de funcțiuni pe o suprafață totală construită de 165.000 de metri pătrați.

Stadiul actual al lucrărilor

Lucrările la ERA pentru prima clădire sunt în plină desfășurare, cu un progres semnificativ pe cele două tronsoane principale. Clădirea mixtă este aproape finalizată „la roșu”, iar tronsonul rezidențial avansează rapid, cu lucrări la structură, instalații integrate și zidării. Următoarea etapă prevede demararea lucrărilor la fațade.

În paralel, Hexagon a anunțat începerea lucrărilor pentru o creșă și o grădiniță, obiective incluse în proiect, cu termen de demarare în ianuarie 2025, imediat ce se obține autorizația de construire. Potrivit dezvoltatorului, acestea sunt gândite ca spații educaționale moderne, cu accent pe sustenabilitate.

 

Funcțiuni și caracteristici tehnologice

Prima clădire din ERA este concepută ca un ansamblu cu regim de înălțime S+P+8E+R+T (subsol, parter, opt etaje, un etaj retras și unul tehnic) și include:

•locuințe și apartamente de tip aparthotel,

•spații comerciale și birouri,

•sală de sport și zone de relaxare,

•grădiniță,

•spații verzi și comunitare.

O parte dintre locuințe sunt destinate tinerilor aflați la început de carieră, fiind adaptate nevoilor acestora, inclusiv pentru munca de acasă. Spre deosebire de practica uzuală în Cluj-Napoca, Hexagon propune finisarea locuințelor. Glumind, nu că vor fi „la roșu”, ci la orice nuanță își doresc viitorii locatari.

Din punct de vedere tehnologic, proiectul integrează soluții sustenabile menite să reducă impactul asupra mediului:

•încălzire și răcire prin tavane cu pompe de căldură și o centrală de imobil pentru perioadele de vârf,

•utilizarea energiei geotermale și a panourilor fotovoltaice,

•jaluzele automate, parte dintr-o anvelopă de clădire cu performanță energetică ridicată.

Spații verzi și infrastructură pietonală

Unul dintre elementele de referință ale proiectului ERA este amenajarea malurilor râului Nadăș. Vor fi create peste două hectare de spații verzi, incluzând alei de promenadă, locuri de joacă și zone de relaxare.

În plus, un pod pietonal și velo va fi construit peste râul Nadăș, facilitând conectivitatea pietonilor și a bicicliștilor.

Parteneriate academice

Hexagon a demarat un parteneriat cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, prin Facultatea de Construcții și Facultatea de Instalații. Recent, șantierul ERA a fost vizitat de cadre didactice și studenți, oferindu-le acestora ocazia de a observa soluțiile constructive aplicate în proiect.

Un proiect integrat pentru viitorul Clujului

Prin diversitatea funcțiunilor și abordarea sustenabilă, ERA se conturează drept un proiect integrat, adaptat cerințelor moderne de locuire și dezvoltare urbană. Scopul declarat este de a deveni un proiect de referință pentru Cluj-Napoca, atât prin design, cât și prin soluțiile tehnologice implementate

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.