Emil Boc vrea să trimită Pata Rât în istorie. A precizat și o dată-limită

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     4141 Vizualizări.  

Primarul Clujului, Emil Boc, și-a reînnoit promisiunea că, până în 2030, cartierul persoanelor fără adăposte de la Pata Rât va fi desființat. „Până în 2030 Pata Rât va fi istorie. Putem ajunge aici prin educație, dar și prin politic de locuire și asigurarea unor locuri de muncă”, a spus Boc, în ședința de Consiliu local de astăzi.

Reacția sa vine după ce, în Strategia de dezvoltare urbană durabilă (SIDU), supusă aprobării consilierilor locali, există un capitol dedicat locuințelor sociale.

În bugetul pe anul 2022, au fost prevăzute sume de bani pentru realizarea unui plan urbanistic de detaliu și a altor documentații privind construirea unui bloc de locuințe sociale pe strada Sobarilor nr. 31.

„Obiectivul ambițios, dar realist, este ca în 2030 Pata Rât să nu mai existe. Este un angajament al nostru și sper și al administrației metropolitane, care să fie realizat cu pași concreți. Deja am făcut câțiva pași. Populația de la Pata Rât prin diverse programe naționale, europene și norvegiene au avut case în Cluj-Napoca și în zona metropolitană”, a declarat primarul și în urmă cu un an.

Clujul a inaugurat, în ultimii 12 ani, un singur imobil nou de locuințe sociale, anul trecut, cel de pe strada Ghimeșului. Pe de altă parte, au existat două imobile renovate, pe străzile Albac și Iuliu Coroianu.

„Pentru suplinirea numărului de locuințe sociale, începând cu anul 2019, primăria a inițiat și achiziția de pe piața liberă a unor imobile de locuințe cu 1, 2 sau 3 camere cu destinația de locuințe sociale, de la persoane fizice și juridice. Obiectivul declarat pentru acest demers, dincolo de dimensionarea stocului în funcție de nevoie, este de a evita crearea de blocuri sau cartiere întregi de locuințe sociale dedicate în exclusivitate grupurilor vulnerabile, care sunt expuse riscului stigmatizării și segregării. 2019 și 2020 fiind achiziționate 3 astfel de locuințe”, se arată în SIDU.

Potrivit regulamentului aprobat de Consiliul local, locuitorii din Pata Rât nu se califică pentru locuințe sociale oferite de Primărie. Unii dintre aceștia au primit însă locuințe prin Asociația de dezvoltare intracomunitară Zona metropolitană Cluj, din fonduri norvegiene.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.