Emil Boc poate fi învins doar de un candidat unic al opoziției. Din ce avem astăzi în ofertă, pe cine ați alege? SONDAJ
În condițiile în care alegerile pentru funcția de primar se desfășoară într-un singur tur, că așa e legea, avantajați sunt – în mod evident – primarii în funcție. La Cluj-Napoca vorbim, desigur, despre Emil Boc. Vă propunem o scurtă analiză și un mic sondaj.
Chiar dacă Boc se erodează tot mai mult, să nu uităm că va candida pentru al șaselea său mandat!, el este greu de învins. Opoziția ar avea o singură șansă, nici aceea cu randament 100%, să se unească în spatele unui candidat unic. Numai că aici apar mai multe calcule: unul la vedere, că un candidat propriu „trage” lista de consilieri locali a unui partid („nu avem primar, dar trimitem mai mulți oameni la masa de consiliu”), altul mai după perdea, că există partide despre care se spune că sunt tradițional fericite să coabiteze cu actualul primar.
Ca o paranteză, trebuie observat că însuși Emil Boc nu ar fi devenit primar dacă, în 2004, am fi avut alegeri într-un singur tur. Era devansat atunci de Ioan Rus, pe care avea să-l învingă în turul al doilea cu voturi de la „funarioți”.
Momentan, avem trei candidați anunțați oficial pentru Primărie. Primul s-a aruncat în cursă Sabin Sărmaș, independent, recent dat afară din PNL, i s-a alăturat Viorel Băltărețu, de la USR, iar vineri PNL a votat să îl trimită printre candidați pe Emil Boc. Altfel spus, să încheiem speculațiile cu Parlamentul European, Boc rămâne la Primărie. Teoretic, sunt trei candidați de dreapta. Asta deși PNL, prin alianța națională cu PSD, ne face să ne întrebăm dacă nu a virat-o spre stânga.
Vor mai intra în cursă și alții. Probabil Olah Emese, de la UDMR, urmărim și pe cine sacrifică PSD. 🙂
În așteptarea altor candidați, revenim la ideea „challengerului” unic. Pare singura de succes. Orice altă idee denotă suficient egoism politic. Așa că vă întrebăm: pe cine ar trebui să trimită în luptă, dacă nu întreaga opoziție, măcar Dreapta Unită? Că la Cluj este un fief al dreptei. Și avem aceste două nume deocamdată, Viorel Băltărețu sau Sabin Sărmaș.
Precizăm din start că acesta este un chestionar, nu un sondaj de opinie după toate rigorile sociologice. Rezultatele trebuie tratate ca atare.