Emil Boc ne-a „fentat” încă o dată. Decizia care i-a pus în brațe câteva milioane de euro lui Chimu Căpușan

În septembrie 2020, chiar înainte de alegerile la Primărie, Emil Boc a făcut o demonstrație de forță în CTATU – Comisia de amenajare a teritoriului și urbanism. În calitatea sa de președinte al ședinței CTATU, a tăiat numărul de etaje al blocurilor de la stradă din noul ansamblu al companiei Noroc Com s.r.l., a lui Chimu Căpușan, de la 11 la 7.
“Cum să le spun cetățenilor Clujului că într-o parte sunt șapte etaje, iar dincolo 11? Limita generală în Cluj este de P+6, vă dăm șapte, sunt suficiente. Clujul nu este un oraș pentru profit, ci pentru oameni. Nu cred că trebuie să avem mastodonți de beton”, a spus Boc.
S-a dovedit că a fost doar o scenetă din campania electorală. Până când ansamblul a ajuns, luni, în Consiliul local, au reapărut două etaje. „Mastodonții” au crescut de la 7 la 9 etaje. Asta înseamnă câteva milioane de euro în plus pentru dezvoltator.
Poate că așa era corect, ca blocurile să aibă 9 sau 11 etaje, chiar mai înalte. La Cluj se construiesc clădiri de 22 și 25 de etaje. Dar este inacceptabil ca Primăria să spună una și să facă, pe la spate, alta. Chiar dacă era candidat, Emil Boc era și primarul în funcție, iar afirmațiile sale au fost făcute din această poziție. Nu le poate arunca la coș, „ce e în Las Vegas (a se citi în campanie), rămâne în Las Vegas”.
I-au tăiat frișca de pe tort. Chimu Căpușan pierde patru etaje în comisia de urbanism
Luni, Consiliul local a aprobat planul urbanistic zonal pentru ansamblul lui Căpușan, cu 7 și 9 etaje. Nu a remarcat nimeni păcăleala, deși Media9 a atras atenția tuturor.
Liber la construit pentru ansamblul cu 16 clădiri al lui Chimu Căpușan. Blocuri cu 7 și 9 etaje
Proiectul de HCL a trecut „ca prin brânză”. PSD a votat pentru, iar USR a votat împotrivă. fără să arate însă cu degetul către sceneta de anul trecut. USR ajunțase prin vocea lui Dinu Ionescu că nu va vota proiectele din nordul Clujului până nu există un plan de centură și în acea parte.
Ansamblul este situat lângă sensul giratoriu de la intersecția bulevardului Muncii cu strada Fabricii, de o parte și de alta a străzii Cărămidarilor. Beneficiarul este obligat să lărgească strada Fabricii; artera va avea, în plus față de ampriza actuală, o bandă de decelerare de 3,5 metri, o pistă de biciclete de 1,5 metri și trotuar de trei metri lățime.
Pe parcela lui Căpușan se va realiza și o nouă stație de autobuz, în locul celei existente. PUZ-ul a fost în dezbatere publică luna trecută și nu a existat nicio contestație din partea vecinilor.
5,5
hectare este suprafața deținută de Căpușan, pe care ar urma să se dezvolte ansamblul imobiliar.
În prima etapă se vor ridica cinci blocuri. În proiect sunt prinse o școală, o sală de sport și un teren de sport, precum și străzi interioare, care vor fi cuprinse în această primă etapă de dezvoltare.
2.049
de locuri de parcare ar urma să fie create în acest ansamblu imobiliar, al cărui clădiri ar urma să aibă câte trei și patru etaje de subsol. Calculați la cel puțin 10.000 de euro locul de parcare și vedeți numai de aici câți bani ar urma să iasă.
Proiectul aparține arhitecților de la Arhimar Serv.