Emil Boc le-a făcut morală arhitecților și i-a acuzat că transformă Clujul în Florești. “Nu știu ce interese aveți, sunteți plătiți de privați”
Primarul Emil Boc a fost ca un părinte supărat marți, în ședința comisiei de urbanism, și le-a făcut morală arhitecților. Totul a plecat de la un micuț proiect imobiliar din zona Sopor, cinci proprietari cu cinci terenuri cumpărate pentru construirea unor case.
Una dintre parcele avea doar 350 de metri, iar arhitecții au propus ca acestuia să îi fie permis să-și ridice o locuință. Aveau și argumente: de exemplu, faptul că zona de urbanizare părea greșită. E puțin tehnică informația, dar ne aventurăm. Arhitectul Adrian Iancu a explicat că s-a “rătăcit” în Sopor un “ULid”, locuințe cu regim redus de înălțime, cu mică densitate, pe teritorii fără infrastructură completă; iar acest “ULid” a fost gândit pentru Făget. În Sopor, toată zona din jurul proiectului propus este “ULiu”, locuințe cu regim redus de înălțime dispuse pe un parcelar de tip urban. Așa că arhitecții au spus că e o greșeală, că oamenii aceia aveau terenurile cumpărate pentru construirea unor case din vremea vechiului plan urbanistic general și că ar fi corect să nu li se bage bețe în roate. Și alți arhitecți au fost de acord.
Primarul a scos fum pe nări, mai ales după ce a aflat că vecinii acestui proiect au curți de peste 800 de metri pătrați. În realitate, sunt mai mulți acolo care nu au parcele de 800 de metri, primarul a înțeles greșit. Dar Boc s-a luat de toată breasla. “Nu știu ce interese aveți, poate că sunteți plătiți de privați”, a spus Boc. Alteori nu îl scotea din “domnule profesor” pe Adrian Iancu, acum l-a pus la zid dimpreună cu toți colegii săi. “Noi suntem aleși și trebuie să dăm socoteală alegătorilor, voi nu trebuie să răspundeți în fața nimănui, aveți un rol consultativ”. Boc a spus că urbaniștii vor să transforme Clujul în Florești și că este misiunea sa să salveze ce mai poatefi salvat.
L-ați auzit vorbind despre “specialiști” de multe ori; acum abordarea a fost alta. Politicul este cel care știe să ia măsurile, specialiștii au doar rol consultativ; dacă politicienilor nu le place ce aud, pot să facă abstracție.
Adevărul este că, dacă o luăm matematic, suntem tentați să îi dăm dreptate primarului. E greu să îți închipui o casă pe un teren de mai puțin de 500 de metri pătrați. Că de aceea îți iei casă, să ai și curte, nu să stai pe asfalt, ca la bloc. Pe de altă parte, e terenul lor. Îi pui să cultive cartofi acolo? În imediata apropriere sunt case pe terenuri sub 800 de metri pătrați; ba chiar pe 300 de metri de curte. De ce unii să poată și alții ba?
Emil Boc a oprit orice discuție și a spus că decizia va fi luată politic, în Consiliul Local. Iar cine știe ce se întâmplă în Consiliul Local știe că verdictul îl dă, de fapt, tot primarul.