Emil Boc, la raze X. Primăria a fost premiată pentru acest proiect; ca urmare, l-a suprimat :(
Clujul a fost primul oraș din țară care a pornit un program de bugetare participativă. A pus pâinea și cuțitul în mâna cetățeanului. O pâine de 2,25 milioane de euro.
Prin acest demers, municipiul a fost un model pentru alte Primării din România.
Nu a rămas fără urmări. “În anul 2019, Primăria Cluj-Napoca a primit trei premii pentru procesul de bugetare participativă online. Premiul „Om cu om facem bugetul” a fost primit în cadrul celei de-a zecea ediţii a Galei Premiilor Participării Publice. Premiul de Excelenţă în Guvernare locală participativă a fost obţinut în cadrul Galei Asociaţiei Municipiilor din România. Acest premiu a subliniat încă o dată faptul că Primăria Cluj-Napoca este prima din România care a implementat şi implementează proiecte de bugetare participativă. De asemenea, acest proces a obţinut premiul I în cadrul celei de-a XII-a ediţii a conferinţei internaţionale „Inovaţie şi calitate în sectorul public”, organizată de către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici“, se arată în raportul primarului.
Cu toate premiile primite, Cluj-Napoca a luat în 2020 o decizie radicală: a suprimat programul. Nu s-a făcut un anunț oficial; dimpotrivă, comunicarea a sunat cam așa: “vrem să îl regândim și să îl îmbunătățim”. Acum e atât de “îmbunătățit” că nu se mai face.
Avantajul este că cetățenii au trecut cu vederea situația, deși suntem convinși că unii aveau deja proiecte gata scrise și pregătite să fie încărcate pe bugetareparticipativa.ro. Singurul nemulțumit public a fost deputatul Adrian Dohotaru, care i-a adresat câteva întrebări pe Facebook primarului. “Va continua bugetarea participativă în anul 2020? Dacă da, care e calendarul regândit față de ceilalți ani? Dacă nu, care sunt motivele renunțării la bugetare participativă?; Sunteți de acord cu un audit independent pentru a evalua rezultatele BP, pentru a vedea de ce sunt întârziate proiectele câștigătoare și cum poate fi reajustat procesul?”
Pe de altă parte, e adevărat, Primăria a rămas mult în urmă cu proiectele. Aici se vede cel mai bine ce viteză de melc are administrația; aici este Emil Boc la raze X. Din 45 de proiecte câștigătoare, în trei ani, s-au realizat doar câteva. Cele mai cunoscute sunt transportul școlar, toalete publice (propunerea era pentru mai multe, dar s-au instalat patru), o școală pictată de artiști stradali. Este întristător de puțin.