Emil Boc, despre metrou și pierderea finanțării prin PNRR: „Nu am primit nicio informare oficială. Statul român putea să se apere la Curtea de Justiție a UE” + Atacă „prelungirea USR”

Primarul Emil Boc susține că nu a primit nicio informare oficială privind retragerea finanțării pentru metroul clujean din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acesta consideră că Guvernul este singurul responsabil pentru decizia privind continuarea sau redirecționarea finanțării, dar acuză o serie de erori de comunicare între autoritățile române și instituțiile europene.
„Comisia acuză România de nereguli, când de fapt termenele nu au fost respectate de partea europeană”
„Nu avem nicio informare oficială legată de scoaterea metroului din PNRR. E o decizie care aparține exclusiv Guvernului. Din ce am înțeles, a fost o problemă tehnică de sincronizare între sistemul electronic de achiziții din România – SEAP – și Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Publicarea în SEAP s-a făcut la timp, iar Uniunea Europeană trebuia să răspundă în 48 de ore, dar răspunsul a venit abia după 72 de ore. Acum, Comisia acuză România de nereguli, când de fapt termenele nu au fost respectate de partea europeană”, a declarat Boc.
Edilul consideră că statul român avea două opțiuni în acest context: să conteste decizia Comisiei Europene în instanță sau să reconfigureze finanțarea, păstrând în PNRR doar sumele nerambursabile.
„Guvernul putea merge la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și să ceară repararea acestei nedreptăți. Sau putea, cum a ales până la urmă, să mute sumele respective în alte programe europene cu finanțare nerambursabilă. Banii din PNRR care se pierd nu erau fonduri gratuite, ci erau împrumuturi. Acum se merge pe Programul Operațional de Transport și alte surse, precum obligațiunile verzi sau bugetul de stat”, a precizat primarul.
Boc atacă Asociația Pro Infrastructură: „O prelungire a USR”
Primarul a lansat și un atac direct la adresa Asociației Pro Infrastructură, despre care a spus că ar avea un discurs politic mascat.
„Autorizațiile de construire există. Avem autorizație în baza legii speciale pentru marile lucrări de infrastructură. Cârtițele de metrou, spre deosebire de cele naturale, au nevoie de autorizație și le avem. Cei care spun contrariul fie nu cunosc legislația, fie dezinformează cu bună știință. Asociația Pro Infrastructură e o prelungire a USR-ului. Nu e prima dată când propagă informații false”, a afirmat Boc.
„Știu exact cum funcționează lucrurile, eu am modificat legea”
Primarul Clujului a amintit că în 2010, pe vremea când era premier, a modificat legislația privind marile lucrări de infrastructură, astfel încât să fie posibilă emiterea unei autorizații de construire generale la începutul proiectului, urmată de autorizații sectoriale, în funcție de fazele execuției.
„La autostrăzi și la metrou nu poți să aștepți să ai autorizație pentru tot traseul deodată. Se emite o autorizație generală, apoi vii pe tronsoane, cu proiectele tehnice și autorizațiile sectoriale. Așa e peste tot în Europa. E absurd să spui că nu avem autorizație de construire”, a concluzionat Emil Boc.