Emil Boc: Cu cât crește numărul centralelor de apartament, cu atât mai bolnavi vom fi

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     2044 Vizualizări.  

Primarul Clujului, Emil Boc, a revenit astăzi la discuția despre strategia privind termoficarea. A reiterat că centralele termice de apartament poluează și că este nevoie reducerea numărului lor, dar a recunoscut că are și el acasă o centrală de apartament.

„Centralele termice de apartament poluează. Cu cât crește numărul de centrale termice, cu atât mai bolnavi vom fi. Cine are centrală, treaba lui, și eu am acasă centrală termică de apartament pe gaz, însă pe viitor noile blocuri nu vor mai avea fiecare apartament câte o centrală, ci una pe bloc. Deja ai redus poluarea la o singură centrală de bloc sau te conectezi la sistemul centralizat de termoficare”, a spus Boc, la Napoca Live.

Primarul a explicat că municipiul plătește 10 milioane de euro anual ca subvenție pentru sistemul de termoficare. Acesta este prețul unui parking nou.

„Noi investim 10 milioane de euro pe an pentru subvenția la sistemul de termoficare, cât un parking de ultimă generație. Vom investi aproape 100 milioane de euro în zece ani pentru modernizarea acestui sistem. Planul este ca, după 2030, să eliminăm subvenția (aceasta oricum va scădea deja după primii 3-4 ani) și să avem un sistem viabil, un preț mai mic pentru consumator. Vom continua și reabilitarea termică a blocurilor, iarăși din fonduri europene, care de asemenea reduce factura la încălzire„, a explicat Emil Boc.

Planul lui Boc: fără centrale de apartament la blocurile cu mai mult de șase familii

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.