Emil Boc a rămas la fel. Dar clujenii s-au schimbat

Autor  Ionel Lespuc   în  ,      5 luni în urmã     7019 Vizualizări.  

Primarul Clujului, Emil Boc, a câștigat alegerile, dar Sabin Sărmaș a obținut un scor neverosimil. Voiam să scriu “istoric”, oarecum așa și este, însă era cu adevărat istoric dacă ar fi câștigat. La ora când scriu, încă nu s-a trecut oficial linia de sosire, dar lucrurile sunt clare și recunoscute de toate părțile. Nu e loc de miracole.

Să nu îi luăm laurii lui Boc, a câștigat, merită felicitări. Hai să privim însă înapoi, către precedentele rânduri de alegeri locale, ca să înțelegem altfel lucrurile. Am comparat numărul de alegători, nu procentele, care pot fi înșelătoare. Sunt 53.481 de cetățeni care l-au votat în 2024 pe actualul primar, mai puțin chiar și decât în 2012 (53.674), când era să piardă în fața lui Marius Nicoară. A fost o diferență de fix 1.423 de voturi contra fostului senator. În 2016 au fost 64.311 voturi pentru Boc, iar crescendo-ul a continuat în 2020, 73.182. Mergând însă adânc în istorie, triumful maxim l-a înregistrat în 2008, 86.657 de voturi în favoarea sa; a și câștigat atunci din primul tur, nu a mai fost nevoie de al doilea. Bun. Avem o concluzie: că în ultimii patru ani edilul șef a alunecat abrupt, a pierdut ce câștigase în 12 ani. Probabil multe dintre voturile de acum le-a obținut din inerție. Trăiască pensionarii! Ca urmare, dacă vrea să fie sincer cu el însuși, trebuie să își pună niște întrebări.

Aici fac o paranteză. În ultimele luni am pus pariu cu mai mulți amici, implicați politic mai mult sau mai puțin, și le-am spus că visează atunci când susțin că Emil Boc va face 60%. E o hipnoză asta, te uiți fix într-un punct și nu mai vezi nimic în jur. Era ca atunci când intri într-o clădire pe soare și habar nu ai că între timp a început să plouă. M-am ales cu niște vinuri de pus la colecție. 🙂

Din poziția asta, nu de Nostradamus, ci de persoană care nu se lasă hipnotizată așa ușor, l-aș sfătui cu prietenie pe Emil Boc în felul următor. 1. Să nu lase vorbele să fugă de lângă fapte. Promisiunile au fost prea numeroase și nu au fost însoțite toate de zgomotul de șantier. I-am mai spus asta, aici, pe Media9. De exemplu, nu cred că mutarea unor grămăjoare de pământ numită pompos “inaugurarea lucrărilor la metrou” i-a făcut prea mult bine.

Mai cer un time out. Dacă urmăriți postările lui Ilie Bolojan, omul are doar like-uri atunci când spune că se apucă de ceva. La Emil Boc, la același tip de subiecte, sunt și multe hohote de râs. De ce? Tocmai pentru că la Cluj s-au decredibilizat proiectele publice. El le-a decredibilizat, în timp. Oamenii nu mai au suficientă încredere.

2) Să-și regândească întreaga linie de comunicare; am mai spus pe Media9 că primarul a rămas, probabil de pe vremea Telejurnalului, cu o simpatie față de cultul personalității. Când până și în Consiliul Local, unde se discută serios proiecte, nu se face PR, pui fotografii cu tine pe planșa videoproiectorului chiar e ceva în neregulă. Un pic de discreție, de modestie, nu i-ar strica. Eu cred că cetățenii vor un primar sobru, pe care să-l admire, nu unul de care să râdă. “L-ai văzut pe Boc ce făcea?” De câte ori nu am auzit întrebarea asta.

3) Să fie mai transparent, mai deschis, mai uman. Retorica sa spune că suntem cel mai transparent municipiu din Univers, dar nu este așa. Din cauza temerii că anumite informații odată devenite publice îl vor afecta politic, Emil Boc le ține sub capac. Până și stadiul proiectelor publice e doar pe excel-urile lui, mai scoate la lumină câte un fragment ca să obțină niște like-uri pe Facebook. Tot din motive de control, nu lasă oameni, nici din partid și nici din Primărie, să se exprime, să se afirme, e o dictatură incredibilă sub el. Și ar trebui să înceteze. Democrația e aia pe care o generezi, nu cea pe care o trâmbițezi.

Primarul trebuie să se reinventeze, așadar, dacă mai vrea ceva de la politică, în Cluj. Sunt alte vremuri, trebuie să-l scoată cineva de sub hipnoză. La Bruxelles, Boc este raportor pe inteligența artificială, wow, ce avangardist, iar la Cluj se comportă ca pe vremea UTC-ului. Greșit. Sunt câteva recomandări aici, ar mai fi multe de zis, însă totul poate fi rezumat într-o singură frază: Emil Boc a rămas la fel, dar clujenii s-au schimbat.

 

About