Emil Boc a intrat clar în campanie electorală. “Șeriful” și-a certat public o subordonată: “Este un abuz de putere, suntem nebuni cu capul?”

Autor  Ionel Lespuc   în  ,      1 year în urmã  

Primarul Clujului, Emil Boc, a intrat într-o logică electorală, putem spune. Că 2024 este un an plin de alegeri.

„Alianța politică de centru-dreapta”. E grav ce arată sondajele?

Marți a avut loc o conferință de presă în care a vorbit despre bugetul municipiului și a repetat de trei ori că “aceasta este viziunea politică de centru-dreapta a alianței PNL – UDMR”. Altfel spus, noi, cei care administrăm Clujul, ne-am așezat pe fotoliul de centru-dreapta și nu mai lăsăm pe nimeni să revendice locul. USR de pildă. Sigur, suntem în alianță națională cu PSD, care e de stânga, dar noi nu ne dezicem de valorile de dreapta… așa cum ar putea crede mulți dintre alegătorii noștri. Acesta nu e citat, ați înțeles, ci doar comentariul nostru. Nu știu ce spun sondajele primite de primar, dar e clar că lucrurile nu arată grozav. Pentru că demersul este o reacție la un stimul. Cel mai probabil, sondajele arată că oamenii nu pricep cum ești de centru-dreapta în armonia asta cu PSD-ul pe care l-ai înjurat permanent. Posibil ca acesta să fie stimulul: dezamăgirea propriilor alegători.

Acum, dacă se mai permite un comentariu, grija nu e pentru fotoliul de primar. Dacă îl vrea, Emil Boc îl are, sigur, cu un scor sensibil mai mic decât în 2020; deocamdată nu se profilează vreun candidat mai bun. Problema e cu scaunele din Consiliul Local; dacă pierde acolo majoritatea va trebui să schimbe multe lucruri și fix din acelea pe care acum nu vrea în ruptul capului să le schimbe.

Old sheriff in town 🙂

Ceva mai târziu, tot marți, a avut loc o ședință a comisiei de urbanism, în care Emil Boc a pozat în “șerif”. Și-a certat în public o subordonată, pe Corina Ciuban, directorul Direcției de Urbanism. Pentru cine nu știe, este o persoană cu greutate în Primărie. Ocazia i-a fost dată de proiectul unei clădiri administrative propuse în locul unei alte clădiri administrative, mai mici, pe strada Romulus Vuia. Corina Ciuban a cerut acceptul vecinilor pentru ca imobilul să se poată autoriza, iar Emil Boc a făcut show. “Este un abuz de putere să cer acolo unde nu se cere, este o formă de interpretare eronată a legii. Normal că oamenii se supără pe noi. Suntem nebuni cu capul? Îi cer acord de vecin fără să schimb destinația? Suntem duși cu pluta? Voi, Primăria, mi-ați scris aici ce credeți, dar eu îmi asum, merg mai departe cu această abordare. Mă duc în instanță oriunde cu decizia mea. Eu nu am terminat Agronomia, că am terminat Dreptul”, a fost o parte din repertoriul primarului. Directoarea nu a mai scos o vorbă, dar cu siguranță că, după ce s-a închis camera video, primarul i-a explicat că spectacolul a fost pentru alegători.

Anterior, la un proiect de pe Calea Turzii, “Șeriful” nu l-a lăsat să vorbească pe un arhitect, pentru că nu s-a întâlnit fizic cu un vecin al beneficiarului. Pare din Caragiale, nea Iancu râde din Rai. La Cluj se inventează instituția “întâlnirii fizice”, dincolo de lege, de avize, de semnături. Vecinii trebuie să stea la cafele, să devină prieteni, în curând Emil Boc va verifica dacă ei se vizitează de două ori pe lună și se colindă de Crăciun.

„Șerifismul” ca fenomen

Sigur, pentru inițiați, “șerifismul” este un fenomen natural ciclic și se petrece o dată la patru ani. Nu când e an bisect, ci când sunt alegeri, deși e același lucru. Să vă povestim ceva din 2020; s-a petrecut fix înainte de precedentele alegeri. Proiectul Elite, îl știți, cel de la intersecția Muncii – Fabricii, al omului de afaceri Chimu Căpușan: Emil Boc a intrat în ședința unde se discuta proiectul și a expirat autoritate: “nu sunt permise 11 etaje, vă dăm voie să construiți șapte etaje”. Așa a rămas… până când la autorizare s-a văzut că se aprobaseră de fapt nouă etaje. Dar alegerile trecuseră. 

Paranteză: tot la acel ansamblu, în comisia de circulație s-a decis ca dezvoltatorul să fie obligat să lase spațiu pentru o bandă în plus pe strada Fabricii, plus una de inserare în parking, iar la autorizare dispăruse banda. Așa că acum primul bloc e chiar la marginea parcelei și are balcoane peste trotuar, la fel ca mult hulitul edificiu de pe strada Teodor Mihali. Unora le ies astea de minune, alții nu pot nici să vorbească.

Deci acesta e “Boc show” ediția 2024. Luați-vă popocorn, va ține tot anul.

About