Emil Boc a decis: care este cel mai mare câștig al Clujului din ultimii patru ani

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã  

Primarul Clujului, la fel ca primarii din toată țara, este la capătul a patru ani de mandat. Pandemia i-a prelungit șederea în funcție, dar practic acesta este momentul când trebuie să dea socoteală în fața celor care i-au dat votul. A fost trimis să muncească patru ani, trebuie să ne arate ce a realizat în acest răstimp. Perioada până la alegerile locale este doar un bonus :).

Sunt multe lucruri care s-au realizat la Cluj din 2016 încoace. Revigorarea transportului public, inclusiv prin cumpărarea a 41 de autobuze electrice și prin achiziția de tramvaie, modernizarea infrastructurii de transport (drumuri și poduri reabilitate), dezvoltarea urbană prin concursuri de soluții, implementarea procesului de participare a cetățenilor la decizie (prin bugetare participativă și Centrul de Inovare și Imaginație Civică – CIIC), pornirea unor demersuri pentru centură, metrou, tren metropolitan, finalizarea unui parking nou, proceduri on-line în relația cu autoritățile, deschiderea Bazei sportive Gheorgheni și începerea realizării unor parcuri, apariția unor evenimente excepționale în oraș, inclusiv în BTarena, sala din subordinea Primăriei (în colaborare cu mediul privat). De altfel, la atragerea de fonduri europene (care au finanțat multe dintre proiectele de mai sus), Clujul a fost la înălțime.

Întrebat care este principala realizare a ultimilor patru ani, primarul Emil Boc a spus la Realitatea FM: “Locul unde este Clujul, comunitatea noastră, cum este văzută și apreciată național și internațional. Acesta este un rezultat al muncii noastre împreună, nu doar a Primăriei, ca oraș al excelenței în inovare, sănătate, cultură”. Primarul a subliniat în mod deosebit și faptul că la Cluj s-a dezvoltat extraordinar transportul public, prin dotarea cu vehicule noi și calitatea serviciilor.

Sunt însă și eșecuri ale perioadei. Nu s-a realizat noul sediu al Filarmonicii, nu avem niciun park&ride, deși ni s-au promis mai multe în 2016, nu avem patinoarul din zona Cluj Arena și nici aquapark. În campania electorală de acum patru ani a apărut ideea legăturii dintre gara feroviară și aeroport, care a disparut de pe agendă; aici s-a organizat o primă licitație, în decembrie 2019, pentru podul care să lege zona gării de cea a Pieței 1 Mai, la care câștigătorul nu a mai fost anunțat. Proiectul Smart-city Cluj este întârziat, dar se lucrează la el. Este un succes că a început demolarea garajelor vechi, este însă un eșec că s-au desființat deocamdată doar 10-15% din total; anul acesta, aproape de zero, să dăm vina pe covid. Tot așa, e bine că s-a terminat Cluj Innovation City, păcat că nu e utilizat la capacitate maximă. Dacă vorbim despre locuințe sociale, stăm dezastruos. Proiectul de pe strada Ghimeșului, pe lângă că nu acoperă decât foarte puține din nevoile Clujului, este și întârziat.

Aceasta este administrația Boc, în linii mari, cu bune, dar și cu mai puțin bune.

About