Discursul-manifest al lui David Popovici. Cum adresăm Clujului problemele ridicate: nu avem bazine omologate, nu avem patinoar

Autor  Ionel Lespuc   în       3 luni în urmã     662 Vizualizări.  

David Popovici a oferit un discurs-manifest miercuri seara, după ce a obținut a doua sa medalie olimpică. S-a referit la lipsa de infrastructură sportivă din România, mai ales în ceea ce privește dotările pentru natație. Astăzi sunt doar șapte bazine olimpice omologate în toată România! Asta ne arată cât de fortuită este apariția unui mare campion.

Cum stăm la Cluj, orașul din „stratosferă”, în ceea ce privește dotările sportive? Puțin mai bine pentru unele sporturi, dramatic în privința altora. Ne auto-lăudăm, dar realitatea e una singură.

0

(zero) bazine de înot omologate are astăzi Clujul de 5 stele, bla-bla.

Dar mai întâi să revedem declarația lui Popovici:

„Medaliile aș vrea să însemne mai multă atenție către sport. Nu doar către înot, dar fără sport nu prea avem cum să evoluăm așa mult. Sigur, avem destul de multe probleme la noi în țară, dar faptul că se investește prea puțin în sport este una dintre ele. Sportul poate fi cel mai bun ambasador al țării. Oamenii care sunt la conducere știu treaba asta. Trebuie să punem cu adevărat presiune.

În timpul iernii, când e frig la Lia Manoliu, se pune un balon în care dacă intri și stai mai mult de 3 minute te sufoci. Noi acolo ne antrenăm! Sunt promisiuni de ani de zile, cum e și cu Patinoarul, cum sunt alte bazine și arene în stadiul de proiect. Avem o grămadă de stadioane, dar bazine, arene, săli pentru tot felul de sporturi… mai greu”, a spus campionul olimpic de 19 ani.

Venim la Cluj. DA, avem două stadioane, o sală polivalentă și încă o sală de multisport, două baze pentru sportul de masă. Tocmai cumpărăm încă o săliță. Dar discipline precum înotul, patinajul, scrima, gimnastica artistică și ritmică sunt vitregite.

NU avem niciun bazin olimpic omologat; sunt câteva, toate cu „hibe”; o singură piscină este în administrarea municipalității, prin RADP. Bazinul este într-un balon, cum e și la București, pe timp de iarnă se închide și, foarte convenabil, Primăria dă vina pe RADP. Avem în construcție un centru de natație, care va fi gata prin 2026. Altfel spus, dacă David Popovici s-ar fi născut la Cluj, nu ar fi avut nicio șansă să concureze la Paris.

NU avem patinoar. Ce se organizează de Crăciun e altceva, sportivii au nevoie de condiții tot timpul anului. Când patinatorii i-au solicitat lui Emil Boc un patinoar acoperit, acesta le-a promis o surpriză. S-a ținut de cuvânt, supriza este că nu se face.

NU avem o arenă de tenis. Se mai pun perdele prin BTarena, s-a mai organizat câte un mic turneu la Winners, dar atât. Exista din anii ’90 un proiect propus de Gheorghe Komoroczy, dar nu s-au găsit bani. După aceea nu a mai existat niciun proiect.

Putem continua cu partea goală a paharului, administrația o va vedea mereu pe cea plină. Astfel de momente și acest tip de declarații ne arată însă adevărul.

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.