Dezvăluirile unui dezvoltator imobiliar: de ce e scump Clujul și ce profit obține un investitor
Dezvoltatorii imobiliari sunt demonizați. Primesc comentarii agresive, încurajate de „întâiul proletar ar orașului”, Emil Boc. Sunt arătați cu degetul, „lăcomia lor face din Cluj cel mai scump oraș”.
Doar că dezvoltatorii sunt factori de progres. Investesc sume importante de bani, oferă locuri de muncă, schimbă fața Clujului clădire cu clădire. Schimbă fața în bine, în ultima perioadă; înainte a fost „haiducie”, au existat destule rateuri, dar de câțiva ani lucrurile pard că s-au potolit.
Media9 a discutat cu mai mulți dezvoltatori și i-a întrebat, în primul rând, de ce e scump Clujul imobiliar. Astăzi, Ovidiu Moldovan, cel care a construit mai multe blocuri pe strada Brâncuși, un ansamblu pe Oașului, are construcții în Apahida și Chinteni etc. Este în topul local, fără îndoială. Moldovan a explicat că terenurile sunt scumpe și că perioada de obținere a autorizațiilor este extrem de lungă.
„Prețurile la Cluj sunt mari din cauza terenurilor foarte scumpe și a faptului că durează patru-cinci ani până îți recuperezi investiția. Pentru că durează extrem de mult autorizarea. Dacă ți-ai scoate banii în doi ani ar fi un preț, după cinci ani este altul”, a spus Moldovan.
Omul de afaceri clujean a mărturisit și care este rata de profit în urma unei investiții imobiliare, cel puțin în cazul său: 25%, cel mult 30%.