Dezbaterea privind metroul. Primele cifre, primele scandaluri

Realizatorii studiului de prefezabilitate pentru metrou au făcut astăzi o prezentare exhaustivă a proiectului, în cadrul unei dezbateri publice organizate de Primăria, obligatorie pentru obținerea acordului de mediu. Informațiile sunt foarte multe, le găsiți prezentate pe YouTube, unde a putut fi urmărită dezbaterea online. De observat că nici primarul Emil Boc, nici viceprimarul Dan Tarcea nu au participat la discuții. Dezbaterea a fost moderată de viceprimarul Olah Emese.
Media9 vă oferă câteva date prezentate de proiectantul Ionel Oprea în cadrul acestei dezbateri.
Traseul prezentat este cel extins, din Florești până în Sopor, respectiv bulevardul Muncii. Clujul a obținut însă finanțare din PNRR doar pentru prima etapă, care pleacă din Mănăștur. S-a stabilit că deocamdată nu se justiifcă o legătură cu aeroportul, care însă va fi deservit de trenul metropolitan. Metroul și trenul se întâlnesc la IRA.
Stațiile de metrou vor fi realizate prin săpătură deschisă, prin metoda “top down”. Tunelurile vor fi săpate prin aparate de tip TBM (tunnel boring machine). La bifurcarea liniilor, în zona pieței Mărăști, nu se va putea utiliza un TBM, astfel încât ramificarea va fi realizată prin săpătură deschisă.
Documentația ar urma să fie finalizată anul viitor și se dorește semnarea contractului de execuție până la finele anului viitor.
În ciuda anunțurilor optimiste, metroul nu ca deveni funcțional mai devreme de 2028. Lucrările ar putea începe, potrivit lui Ionel Oprea, la mijlicul anului 2023.
1,7
miliarde de euro ar urma să coste metroul. Prima etapă, Mănăștur – Sopor, 9 stații, a fost evaluată la 800 de milioane de euro. “Avem 300 de milioane de euro din PNRR, 260 de milioane de euro din Programul Operațional de Transport și restul din credite de angajament aprobate de Ministerul Finanțelor”, a precizat Ionel Oprea.
500
de angajați ar urma să lucreze la metrou.
60.000
de călători se așteaptă să aibă metroul clujean.
80
de kilometri este viteza maximă pe care o va putea atunge metroul, iar 40 pe kilometri pe oră este viteza comercială.
29.000
de mașini ar urma să fie eliminate din trafic, în 2030, dacă va fi pus în funcțiune metroul, potrivit datelor prezentate de realizatorii studiului.
În zona Vivo!, metroul va avea o stație la food court, dar este gândită o ieșire din stație pe deal, acolo unde există un întreg cartier.
Proiectantul Ionel Oprea a subliniat că, în Florești, este obligată să ducă linia la minus 18 metri, la cererea Ministerului Apărării Naționale, pe sub unitatea militară.
Tot în Florești, s-a creat un diferenf cu Kaufland, care are aviz de oportunitate pentru un nou magazin. Pe acel loc, proiectantul a prevăzut o organizare de șantier. „Am recomandat Primăriei să nu vi se elibere aviz de oportunitate”, a spus Oprea. „Aveam avizul dinainte, acum doar ni s-a reînnoit”, a explicat Traian Mureșan, reprezentant Kaufland.
O altă discuție a provocat-o un clujean care deține terenul de pe Calea Moților 40, unde a fost prevăzută o ieșire de urgență. Alături, la Moților 38, este un teren al Primăriei, care nu ar trebui expropriat. Cu toate acestea, Ionel Oprea a rămas ferm că ieșirea de urgență se poate face doar la adresa Moților 40.