De dragul naturii! Un arhitect propune înființarea unei agenții publice pentru operațiuni urbanistice

Autor  Ionel Lespuc   în       1 saptãmânã în urmã     425 Vizualizări.  

Arhitectul clujean Mircea Munteanu, în cadrul volumului „Soluții bazate pe natură la Someș”, coordonat de Adrian Dohotaru, propune o serie de soluții pentru dezvoltarea ecologică și urbană a zonei metropolitane Cluj. Aceste propuneri vin în contextul expansiunii urbane rapide care a generat riscuri de mediu semnificative, însă Munteanu subliniază că, printr-o planificare responsabilă, încă este posibilă crearea unei „plase de siguranță ecologice”.

Volumul poate fi descărcat de pe librariaUBBCluj.ro.

Una dintre principalele provocări identificate este cea a costurilor, în special în zonele unde terenurile au fost deja reglementate ca fiind construibile. Exproprierile și costurile de amenajare a rețelelor verzi-albastre sunt ridicate, dar în zonele aflate în extravilan, coridoare verzi care să includă legături ciclo-pietonale, cum ar fi cea dintre Cluj și Florești, pot fi realizate la costuri mai reduse. Munteanu propune înființarea unei agenții publice pentru operațiuni urbanistice, care ar putea contribui la o compensare echitabilă a costurilor urbanizării.

„Adevărata provocare devine, așadar, cea a modernizării modului de planificare urbană publică, a mecanismelor de negociere și finanțare”, afirmă Munteanu în cadrul volumului. Arhitectul subliniază importanța integrării unui sistem verde-albastru – format din coridoare verzi și albastre interconectate – în procesul de urbanizare, pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă. El oferă exemple clare de cum ar putea arăta aceste coridoare ecologice, menționând „coridorul lat al Someșului Mic, ca element structurant principal, cu salba de parcuri actuale și viitoare” și sub-sistemul colinar de păduri, livezi și pajiști.

Pe lângă costuri, arhitectul atrage atenția asupra provocărilor spațiale, care includ asigurarea continuității rețelelor verzi-albastre peste sau pe sub infrastructurile majore și integrarea sistemelor de retenție a apei pluviale la sursă. Aceste soluții, cunoscute sub numele de Soluții Bazate pe Natură (SBN), ar contribui la calitatea construcțiilor și a ecosistemelor locale.

Mircea Munteanu coordonează proiectul public „Someșul verde-albastru”, care dorește să conecteze Gilăul de Apahida prin piste de biciclete și promenade.

Propunerile lui Mircea Munteanu, incluse în „Soluții bazate pe natură la Someș”, sunt o pledoarie pentru o urbanizare care respectă logica peisajului natural și care valorifică resursele naturale existente. „Materializarea sistemului verde-albastru în Zona Metropolitană Cluj depinde de măsuri – Soluții Bazate pe Natură – ce trebuie implementate la toate scările de intervenție”, subliniază arhitectul.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.