De Crăciun, fii mai bun (sau nu)! Ce apreciază aleșii Clujului la opozanții lor

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     989 Vizualizări.  

De Crăciun, fii mai bun! Media9 a dorit ca, la această sărbătoare a păcii, a sincerității, a noilor începuturi, să afle ce anume apreciază aleșii Clujului la opozanții lor. Dar e greu… Chiar și în fața sarmalelor, politicienii noștri rămân în mare parte captivi neînțelegerilor din restul anului. Vorbele bune ies la iveală anevoie… sau rămân ascunse în spatele unor noi critici.

Am lansat provocarea către doi consilieri locali și doi consilieri județeni. Ce apreciați sincer la opozanții politici?

Florin Gliga, PNL, este o za importantă din lanțul puterii din Consiliul Local. Dacă urmăriți ședințele, știți că liberalii au grade, ca în armată: primul vorbește Emil Boc, autoritatea, dar uneori are nevoie de ajutor; urmează la rând Tarcea, toporul :), care oricât încearcă, greu își poate îndulci aroganța din voce, Florin Gliga, specialistul în probleme economico-financiare, Loredana Pop, experta în probleme juridice șamd. Bine, vocile multora nu se aud niciodată, s-au exprimat doar la începutul mandatului, când au jurat pe Biblie. 

“Opoziția are rolul ei, este sănătos să existe opoziție. Pentru unii dintre colegii din opoziție am aprecieri, pentru alții, mai puțin. Nu vreau să dau nume. Unii au rămas în clișee care nu pot duce la dialog; isteria nu poate duce la dialog. Mai mult agită, scot situații din context și le configurează separat. Cu o parte am avut însă dialog. Nu sunt mulți. Dar la ei am apreciat temele ridicate, felul în care pun problema, chiar dacă am înșeles că trebuie să păstreze linia partidului”, a spus Florin Gliga. Dacă ar fi să estimăm, le-a dat așa, un 6. Respectiv nota 2 altora.

Omologul său din opoziție poate fi considerat Călin Groza, un consilier USR specializat în probleme economice. Omul cifrelor. Ce apreciază Groza la reprezentanții puterii? “Se pregătesc bine pentru ședințele de Consiliu Local. Emil Boc convoacă toți directorii din Primărie și de companii subordonate la proiecte, astfel încât să putem să ascultăm și opinii tehnice, nu doar politice. Directorii vin inclusiv în ședințele de comisie de buget și ne răspund la întrebări. Și mai apreciez că ni se dă cuvântul ca opoziție la toate punctele unde solicităm acest lucru”, a spus Călin Groza. Cum ar veni, i-a punctat doar pe formă – cum fac, nu și pe fond – ce anume fac. 

În Consiliul Local sunt 27 de aleși; puterea este reprezentată de PNL și UDMR, în timp ce opoziție, foarte suplă, are șapte membri, cinci de la USR și doi de la PSD. 

De Crăciun, fii mai bun (sau nu)! Szakats, aprecieri pentru angajații Primăriei care “lucrează într-un jihad”

Dincolo, la Consiliul Județean, am provocat-o pe Adela Dehenes, de la USR. Despre ea, propriii colegi spun că are un respect exagerat față de oamenii care dețin puterea. Nu s-a dezis nici în declarația pentru Media9: “Cel mai important atu al puterii din CJ este experiența politică. Cu suișuri și coborâșuri, experiența politică își spune cuvântul. Apreciez modul în care, bazându-se pe experiența politică, reușesc să compenseze nereușitele administrative”, a spus Adela Dehenes, candidat la președinția Consiliului Județean în deocamdată competiție internă din USR.

Jocul nostru nu i-a plăcut prea tare unui consilier județean de la putere, Bashar Molhem, de la PNL. “Nu apreciez nimic la opoziție. Îi rog ca măcar anul viitor să nu ne țină la infinit, la punctul ‘diverse’, cu intervenții banale”, a spus consilierul liberal. E adevărat, dacă la Consiliul Local se discută multe teme pe parcurs și relativ puține la ‘diverse’, la Consiliul Județean acest punct, ultimul, este o altă ședință, separată, care durează mult. Chestie de “obiceiurile casei”, să spunem.

De Crăciun tot nu (prea) reușim să fim mai buni. Probabil că frustrările s-au strâns zi de zi, 364 de zile, e greu ca în a 365-a să schimbi complet macazul.

About