De Crăciun, fii mai bun (sau nu)! Szakats, aprecieri pentru angajații Primăriei care “lucrează într-un jihad”

Autor  Ionel Lespuc   în       11 luni în urmã     1705 Vizualizări.  

De Crăciun, fii mai bun! Media9 a dorit ca, la această sărbătoare a păcii, a sincerității, a noilor începuturi, să afle ce anume apreciază oameni care sunt în opoziție unii față de ceilalți. De exemplu, liderul informal al societății civile, Szakats Istvan, este permanent pe tatami cu cei care gestionează Clujul.

L-am invitat să ne spună ce apreciază totuși la administrația locală. Nu a apreciat proiecte ale municipiului, nu a avut vorbe de laudă despre vreo întreprindere a lui Emil Boc, Dan Tarcea etc, însă i-a lăudat pe unii dintre angajații Primăriei, care, din cauza influențelor politice, încearcă totuși să-și facă bine treaba, orientat către cetățean.

Iată ce spune Szakats:

“Cred că uneori, când ne enervăm că un act nu mai iese niciodată sau că o solicitare pe Legea 544 e în bătaie de joc, tindem să uităm că mediul de lucru al administrației locale poate fi unul foarte-foarte solicitant, traumatizant chiar. Instituția e în mod clar răspolitizată, și anume în trei feluri. Odată,  politizarea pe linie de partid și cercuri de interese, apoi politizarea pe luptele de putere internă, și, apoi, politizarea în relația cu “terții”. 

Privind prima, funcționarul trebuie să răspundă la comenzi de sus – iar asta înseamnă că uneori trebuie să fie “creativ” și să dea cu ștampila pe ceva pe care în mod normal nu ar pune ștampila. Sau nu atunci. Asta induce disconfort psihic, frică, și, pe termen lung, traumatizare. 

Privind a doua, funcționarul trebuie să țină cont de luptele de putere interne: cine de-al cui e, cine cum propășește în ierarhie etc. Mai ales într-o instituție în care sunt familii cu câte 6-8-10 membri înfipți în structură, să ții cont de încrângătura care îți poate afecta soarta și cariera poate fi istovitor. 

Privind cea cu terții, treaba se bifurcă. Odată, sunt terții instituționali – gen Curtea de Conturi sau DNA care te poate lua când ți-e lumea mai dragă – fie pentru că a trebuit să semnezi ce nu trebuia, fie că ai greșit, fie că de fapt nici nu ai greșit, dar te-au luat din oală odată cu alții, fie că tu de fapt nici nu ai greșit. dar au venit ăia cu interpretarea lor. Această sabie a lui Damocles atârnă zilnic asupra funcționarilor publici și poate fi mega-traumatizant pe termen lung – mai ales în rândul funcțjonarilor ajunși acolo pe bază de rudenie și/sau care de fapt cam nu pre știu ce fac, dar fac pentru că trebuie.

Și apoi, desigur, mai este relația cu măria-sa cetățeanul, care vine iritat că nu și-a primit actul, că l-a primit prea târziu și etc. – și la care funcționarul nu îi prea poate explica “bă, dacă ai ști în ce jihad lucrez eu”. Și care numai îi hulește. E o situație foarte ingrată.

Na, în acest context, pot să spun că în majoritatea relațiilor mele cu administrația locală, eu unul sunt recunoscător că am de lucru cu mulți oameni care, în ciuda mediului în care lucrează, reușesc să rămână umani și rezonabili. Amintesc aici Poliția Locală (știu, o să fiu hulit pentru asta, dar asta e, eu am numai experiențe bune cu ei), DASM, doamnele de la camera 15 și mulți alții. Țineți steagul sus și Crăciun fericit!”

De Crăciun, fii mai bun (sau nu)! Ce apreciază aleșii Clujului la opozanții lor

Szakats a fost recunoscut ca lider informal al societății civile chiar de către Emil Boc, care s-a raportat astfel la el în câteva emisiuni la radio.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.