„De al naibii nu ar face școli în noile cartiere”. Administrația locală, criticată de cetățeni pentru haosul din trafic și lipsa infrastructurii școlare

Autor  Ionel Lespuc   în       1 lunã în urmã  

Declarația arhitectului-șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, care a criticat Primăria Cluj-Napoca pentru că nu extinde benzile dedicate transportului public, a stârnit un val de reacții pe Reddit. Clujenii i-au dat dreptate, dar au identificat o problemă și mai gravă: lipsa școlilor în noile cartiere.

„Nimeni nu va renunța la confortul mașinii personale atâta timp cât și mijlocul de transport în comun stă în trafic alături de mașini”, a declarat Salanță.

Arhitectul-șef al județului: „Nimeni nu o să renunțe la confortul mașinii personale atâta timp cât și mijlocul de transport în comun stă în trafic alături de mașini”

Comentariile din online confirmă acest diagnostic, dar adaugă context. „Foarte corect. Eu ar trebui să merg zilnic cu 45 și aș prefera să fac asta, dar pe Brâncuși e mereu blocat dimineața, să nu mai zic de Buna Ziua”, scrie un utilizator. Altul completează: „Ar fi mult mai ok să existe benzi dedicate măcar între centru și principalele cartiere + o centură de benzi de bus”.

Benzile dedicate există în Cluj-Napoca, însă rețeaua acestora nu a fost extinsă în ritmul dezvoltării urbane. Iar dezvoltarea nu a fost însoțită de investiții în educație – o observație repetată de comentatori: „De al naibii nu ar face școli în noile cartiere și în zona metropolitană ca să elimine traficul. Numai să vă ia banii la 4.000/mp mafia politică ce are investiții în blocuri și să schilodească arterele principale.”

„Unde sunt școli suficiente? Cartierul Europa, Bună Ziua, Făget, Borhanci – de douăzeci de ani, zero școli de stat. Zona Câmpului, Valea Chintăului – zero școli. Acum 40 de ani, da, nu era nevoie de școli în acele zone, dar în 2025 am rămas ca în vremea comunismului la capitolul ăsta”, spune alt utilizator.

Sunt în diverse faze de proiectare o școală în Borhanci și alta în Bună Ziua, dar cetățenii subliniază că nicio unitate de învățământ nu a fost construită de la zero în timpul actualei administrații.

Să fie limpede, municipiul a modernizat școli, asta este adevărat, chiar acum sunt în curs de modernizare peste 30. Dar nicio școală nouă. La Florești și Apahida s-a mai construit, dar Clujul abia acum construiește două școli.

Unul dintre semnele clare ale problemei este relaxarea traficului în vacanțele școlare. „Uită-te la cum arată Clujul când sunt vacanțe. E așa lejer traficul. Dar se construiește masiv la marginea orașului și toate școlile sunt în centru.”

Cât despre autobuzele școlare, soluție promovată recent de municipalitate, utilizatorii sunt sceptici: „Rezolvă foarte puțin din problemă. Vin pline de la prima stație.”

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.