Da, va fi plin de betoane. Cum va arăta parcul contestat de societatea civilă

Mulți cetățeni ai Clujului s-au arătat nemulțumiți, în ultimul timp, de două situații care privesc viitorul parc din Piața Ștefan cel Mare: mai întâi, că lucrările avansează lent, apoi că este prea multă piatră. Dacă te uiți în șantier, vezi că abia dacă se târăște pe acolo vreun muncitor; în schimb, sunt munți de dale care așteaptă să fie așezate.
Proiectul a pornit la drum în 2021 și încă de atunci că va deveni o piațetă. În randări se vede limpede că accentul se pune pe alei și că vegetația va exista, dar nu va fi predominantă. „Noua configurație oferă posibilitatea de organizare a unor evenimente și festivități de mici dimensiuni, într-un spațiu multifuncțional”, informa viceprimarul Dan Tarcea, în 2021.
De curând, Emil Boc i-a „tras de urechi” pe clujenii care s-au arătat nemulțumiți: „Proiectele se pun în consultare publică, ei trebuie să vorbească înainte, nu după”, a spus primarul.
Parcul Ștefan cel Mare trebuia să fie gata deja. Termenul de finalizare anunțat inițial era iunie 2022. Primarul a transmis că s-a acceptat o întârziere de trei luni, dar nici septembrie nu pare o țintă posibil de atins.
64
de arbori noi ar urma să se planteze în spatele Teatrului național.
Obiectivele proiectului, așa cum au fost acestea anunțate din start:
- Eliminarea arborilor și arbuștilor degradați (compromiși din punct de vedere fiziologic) și înlocuirea lor cu noi arbori și arbuști, gazonare și plantare de noi specii de plante perene;
- Modernizarea aleilor, realizarea unui singur acces auto pentru mașinile de intervenție;
- Realizarea acceselor pietonale și pentru biciclete, interconectate;
- Rastel pentru biciclete cu dale înierbate;
- Amplasarea corpurilor de iluminat cu proiectoare;
- Instalarea sistemului de irigații automatizat;
- Amplasarea unui punct gospodăresc îngropat;
- Toaletă automată cu dotări pentru persoane cu dizabilități;
- Amenajarea a trei spații de joacă pentru copii, cu suprafețe cauciucate, aparate confecționate din lemn și material ecologic.