Cum va arăta cartierul Sopor. Proiectul câștigător aparține „olimpicilor” arhitecturii

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     956 Vizualizări  

Dacă ar fi la sport, ar merge clar la Olimpiadă. O echipă de arhitecți clujeni câștigă concursuri de soluții organizate de Ordinul Arhitecților din România, la cererea Primăriei, pe bandă rulantă. Este vorba despre Asiza Birou de Arhitectură S.R.L. Cei mai cunoscuți membri ai echipei sunt Vlad Sebastian Rusu și Octav Silviu Olănescu.

Joi, ei au câștigat premiul I al concursului pe pentru planul urbanistic zonal Sopor. Toți cei prezenți au subliniat că este primul concurs de soluții care vizează realizarea unui masterplan pentru un întreg cartier, unde terenurile sunt deținute de către privați. Asiza a mai câștigat în trecut concursurile pentru Turnul Pompierilor și Parcul Feroviarilor. În total, până acum au avut loc șase concursuri de soluții în ultimii ani, la Cluj.

“Noi suntem și profesori la Facultatea de Arhitectură. Îi evaluăm pe studenți și ne place la rândul nostru să fim evaluați”, a spus Vlad Sebastian Rusu.

Cartierul Sopor ar urma să se dezvolte pe 237 de hectare. Are prevăzute bulevarde, spații verzi, centru de cartier, grădiniță, școală. “Sunt șase parcele pe care le-am conceput separat, dar care se integrează și ideea a fost ca între ele să nu existe o distanță mai mare de 5 minute de mers pe jos”, a explicat Rusu. Clădirile au fost gândite de la parter + un etaj la P+6. Niciun turn nu apare pe planșă. Sunt multe spații verzi, parcuri și alei.

Pe locurile următoare s-au clasat arhitecții de la Planwerk, biroul care a redesenat, printre altele, Piața Unirii, și echipa coordonată de Ioan Alexandru Damian. Au existat și proiecte venite din străinătate. Cel mai bine s-a clasat proiectul unei echipe italiene, condusă de Dario Cazzaro, recompensat cu mențiune.

Din juriu au făcut parte arhitecți români, dar și din Italia.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.