Cum separăm știrile reale de cele false?

Autor  admin   în       2 years în urmã     550 Vizualizări.  

Aceasta este o întrebare pe care ne-o punem tot mai des, în vremurile în care dezinformarea (pe orice temă) dezbină tot mai mult, pe măsură ce social media ne acaparează viețile.

Cum putem fi siguri, așadar, că o știre este sau nu adevărată?

În primul rând, nu ne luăm știrile de pe Facebook. Da, multe publicații își promovează conținutul pe conturile din social media, dar nu despre asta vorbim. O știre nu este neapărat adevărată dacă apare pe Facebook, iar faptul că am văzut-o acolo nu trebuie niciodată să fie un argument în favoarea faptului că ar fi reală. Așadar nu spunem ”Trebuie să fie adevărat, dacă am văzut pe Facebook”.

Acum ajungem la alt criteriu: sursa. Cine a dat acea știre? Este o publicație reală, credibilă, este un ziar național, un site de știri? Dacă da, sunt toate șansele să fie adevărată. Ca să fim și mai siguri, putem căuta știrea respectivă pe mai multe site-uri de încredere. Dar dacă sursa este un site de care nu am auzit până acum, cu o denumire puțin cunoscută (și uneori bombastică) – ar trebui să fim puțin precauți.

 

Atenție și la felul în care este scrisă știrea – de multe ori titlul ne induce în eroare, pentru că titlurile sunt scrise de editori care vor să atragă cât mai multe ”click-uri”. Articolul în sine, informația din știre, aceea este importantă și ar trebui să o citim cu atenție. Iar pe Facebook cele mai multe persoane citesc doar titlul și trag concluzii greșite, pe care le perpetuează, la rândul lor, fără să le verifice.

Tot în ceea ce privește conținutul, ar trebui să fin atenți și la ce se prezintă în articol: sunt acelea fapte, sau sunt doar opiniile autorului? Aici este puțin mai greu să ne dăm seama, dar ar trebui să citim cu detașare un articol notat drept ”editorial” sau ”opinie”, să nu îl confundăm cu articolele de informare.

Pe lângă autor, e important de văzut și cine este persoana care postează acea știre în social media: o cunoști bine, este o persoană echilibrată, bine informată? Sau este cineva despre care știi că are tendința să promoveze toate teoriile conspirației?

Concluzia ar fi: mare atenție la ”știrile” prezentate în social media și la persoanele/paginile pe care alegeți să le urmăriți. Dacă vreți să fiți bine și corect informați, căutați câteva site-uri de știri profesioniste, pe care să le aveți la îndemână atunci când vreți să aflați mai multe despre un subiect. Și, pe scurt, nu vă informați exclusiv de pe Facebook!

 

About