Cum să scăpăm de trafic: „Șincai” Gheorgheni și „Racoviță” Dezmir

Autor  Ionel Lespuc   în       1 lunã în urmã     957 Vizualizări.  

Clujul este înțesat de mașini, iar administrația locală nu găsește soluții pentru a reduce aglomerația, mai ales în perioada când școlile și universitățile funcționează la maximum. V-am mai arătat cum sunt hărțile Google în acele momente: roșii, de parcă orașul ar sângera prin toate intersecțiile sale. La Real Estate Agenda, emisiunea realizată de Napoca FM, în colaborare cu Media9, consilierul local Adriana Cristian, USR, a venit cu o propunere. 

„Traficul suntem noi, toate studiile spun că va trebui în curând să schimbăm mașina personală pe autobuz, pe mers pe jos, pe biciclete și trotinete. Dar oamenii își vor lăsa mașina acasă atunci când le va fi ușor să își aleagă școala de lângă casă. Să nu crezi că merg de plăcere 45 de minute cu mașina până la o școală de centru. Iar noi, ca administrație publică locală, trebuie să le aducem infrastructura de educație aproape, iar asta va elimina din trafic. Există soluții, gândite de alții, și funcționează. La un moment dat trebuie ca școlile să fie conduse de cei care se pricep. Există și în sistemul public manageri buni. De ce să nu facem școli-satelit? Să le spunem „Șincai” Gheorgheni sau „Racoviță” Dezmir”, a spus Adriana Cristian.

Nu este prima dată când se vorbește despre extinderea școlilor „de centru” în cartiere. Părinții își fac azi flotant în buricul târgului, pentru că despre școlile de centru se spune că au profesori/învățători mai competenți, că pretențiile sunt mai mari și că rezultatele la evaluările naționale sunt mai bune.

Ceea ce s-a făcut la unele dintre școlile de centru a fost mutarea claselor 0-4 în alte clădiri, pentru ca elevii din ciclul primar să nu intre în contact cu cei din ciclul gimnazial. Șincai și Racoviță sunt chiar două dintre școlile care au ales această abordare.

Real Estate Agenda, emisiunea realizată de Napoca FM, în colaborare cu Media9, este difuzată în fiecare luni, de la ora 10:05, pe 102,2 FM.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.