Cum putea arăta clădirea park&ride-ului de la aeroport. Trei variante propuse

Autor  Ionel Lespuc   în       3 luni în urmã  

Arhitectul Șerban Țigănaș, decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj, a rămas neplăcut impresionat de faptul că primarul Emil Boc s-a lăudat cu park&ride-ul de la aeroport scoțându-se pe sine în față. În podcastul Urbea9, produs de Media9, Țigănaș a spus că numele autorului proiectului ar fi trebuit să apară pe clădirea din noul parcaj.

„M-am uitat și nu am găsit nicio informație: cine este autorul acestei clădiri, acestei lucrări de arhitectură? Toate lucrările de arhitectură trebuie să aibă un autor, asta e cultura universală. Noi am văzut un video, cu un personaj care cred că e primarul, care tot apare în foarte multe video-uri, și care a spus că ‘am făcut, am terminat, am realizat această clădire’. Ok, înțeleg, trebuia să spună ‘noi, Primăria și Consiliul Local’. Când spui ‘am făcut’ nu înțelegi. El a făcut? Reprezintă și vorbește și semnează în numele clujenilor și înțeleg lucrul acesta. Însă trebuie să menționezi, mai ales când apreciezi ceva. Eu înțeleg că se pronunță nume doar când ai ceva împotriva lor, când au greșit, când ‘dom’ne, nenorocitul ăla a întârziat proiectul, nu a greșit nu știu ce’ și e publicul nemulțumit. Dar când faci un lucru bun, și ăsta este un lucru bun, feliciți pe toți cei care au colaborat”, a spus arhitectul Șerban Țigănaș.

Media9 a mers pe urmele proiectului, care a fost inițiat de Consiliul Județean. Responsabil de proiect a fost desemnat arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță. Acesta a ajuns într-un punct avansat cu această investiție, care avea deja proiectul tehnic aprobat. S-a ajuns inclusiv la licitația pentru execuție, dar CJ nu a mai dat ordinul de începere a lucrărilor din lipsă de fonduri. Ca urmare, municipalitatea s-a oferit să ducă la bun sfârșit acest proiect. „Primăria a preluat o investiție cu SF elaborat și aprobat, cu autorizație de construire și proiect tehnic realizat”, a explicat Salanță.

Arhitectul desemnat să proiecteze parcajul a fost Vlad Mali, din București. A venit cu o idee, apoi cu încă una, dar abia a treia variantă s-a aprobat. „Le-am sugerat să încercăm ceva legat de zona aviației”, a rememorat arhitectul-șef.

Mai jos vedeți variantele propuse. Primele două au fost respinse de Claudiu Salanță și echipa sa din Consiliul Județean.

V1:

V2:

V3:

Salanță a explicat și rostul sensului giratoriu din care nu se poate intra în parcaj. Acesta a fost gândit să nu afecteze viteza de deplasare pe relația Cluj – aeroport, dar să permită întoarcerea celor care au venit dinspre est și au lăsat mașinile în parcare. Practic, nu este un parking pentru clujeni, ci pentru cei care vin în oraș dinspre Jucu, Gherla, Dej.

Proiectul de amenajare a parcării de lângă Aeroportul Internațional Cluj-Napoca a fost realizat de TCI Contractor. Recepția lucrărilor a început luni, 16 decembrie, și este programată să se finalizeze la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie.

Proiectul a inclus:

•Amenajarea platformei de parcare și a accesului din drumul național;

•Amenajarea stațiilor de transport în comun;

•Construirea unui terminal tip autogară, incluzând un corp de clădire modern, cu copertină pentru călători și autobuze;

•Amenajarea unei piațete publice;

•Spații verzi perimetrale și între locurile de parcare.

Capacitate și dotări

Parcarea oferă un total de 863 de locuri, structurate astfel:

•788 locuri pentru autovehicule;

•37 locuri pentru persoane cu dizabilități;

•30 locuri pentru autovehicule electrice și hibride;

•8 peroane pentru autobuze.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.