Cum ne vom încălzi în viitor. Eliminarea centralelor de apartament nu apare în strategia de alimentare cu energie termică

Primăria a pus în consultare publică “Strategia locală a serviciului de alimentare cu energie termică a consumatorilor din Municipiul Cluj-Napoca în perioada 2021-2030 și perspectivă 2050”, realizată de o echipă de la Universitatea Tehnică sub coordonarea dr. ing. Mugur Ciprian Bălan.
Scopul studiului este asigurarea unei ponderi cât mai mari a energiei produse din surse regenerabile sau din combinația de surse regenerabile și cogenerare, respectiv ca sistemul de termoficare să răspundă mai bine noilor provocări din domeniul încălzirii centralizate, asociate cu creșterea confortului în contextul efortului internațional de combatere a fenomenului încălzirii globale.
Primarul Emil Boc a anunțat acum o săptămână, în ședința de Consiliu Local, că municipalitatea va elabora politici publice pentru ca cetățenii să se conecteze la sistemul centralizat de termoficare. “Este mai sănătos, de viitor și mai ieftin. Este o direcție europeană, nepoluantă”, a subliniat primarul. Boc a spus că, pe viitor, investițiile publice vor fi automat integrate în sistemul de termoficare și a dat exemplul viitorului cartier Sopor, care ar urma să se dezvolte pe 250 de hectare. În ceea ce privește investițiile private, dezvoltatorii vor avea două opțiuni: racordarea la sistemul de termoficare sau instalarea unei singure centrale termice la un bloc. “La blocurile cu cel puțin șase apartamente se va putea instala o singură centrală, ca să nu polueze câte o centrală în fiecare apartament. Locuitorii vor avea repartitoare și vor plăti cât consumă”, a explicat primarul.
Nu am găsit în strategia realizată de UTCN un plan privind eliminarea centralelor de apartament.
Planul lui Boc: fără centrale de apartament la blocurile cu mai mult de șase familii
În strategie au fost realizate mai multe scenarii, iar cel recomandat de specialiști este A55. Investițiile ar urma să reducă atât emisiile de dioxid de carbon, cât și costurile.
Pe termen lung, Clujul ar face o economie uriașă la energie.
În sinteză, A55 prevede implementarea conceptelor și principiilor de eficientizare, modernizare și ecologizare a sistemului de termoficare, care se bazează pe următoarele soluții tehnice:
- Înlocuirea conductelor componente ale rețelelor termice
- Utilizarea energiei solare în sisteme solare termice cu pondere limitată (sub 10 %)
- Utilizarea pe scară largă a pompelor de căldură aer – aer
- Utilizarea unde este posibil a pompelor de căldură apă – aer
- Utilizarea cogenerării pentru compensarea creșterii necesarului de electricitate
Studiul arată situația apartamentelor racordate la sistemul centralizat de termoficare. Erau peste 80.000, au rămas sub 23.000.