Cum a votat judecătoarea clujeană Andrea Chiș, membru în CSM, la propunerea de excludere din magistratură a lui Cristi Danileț
Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) l-a exclus din magistratură pe judecătorul Cristi Danileţ pentru postările pe TikTok. Judecătorul clujean poate face recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Citește și Adevăratele filmulețe care au dus la excluderea lui Cristi Danileț din magistratură
Decizia n-a fost luată în unanimitate, unii membri ai secției pledând pentru respingerea acţiunii disciplinare, alții pentru diminuarea salariului cu 25% pe o perioadă de un an: cinci pentru excludere, doi pentru diminuare salarială și doi de respingere.
Media9 a discutat cu judecătoarea clujeană Andrea Annamaria Chiș, membru în CSM, despre excluderea magistratului Cristi Danileț.
Media9: Care a fost poziția dumneavoastră vizavi de acest subiect?
Andrea Annamaria Chiș: A fost de nulitate a acțiunii disciplinare, așa cum rezultă din opinia separată. După ce s-a depășit această etapă a excepțiilor, pentru că majoritatea a decis că e valabil ce s-a întâmplat în procedura din fața Inspecției Judiciare, eu am fost pe opinie separată. Adică de respingere a acțiunii disciplinare.
Au fost două voturi de respingere. Cine a mai votat alături de dumneavoastră?
Judecătorul Mihai Bălan. Cinci au votat pentru excludere, doi pentru diminuarea salariului, iar eu și Mihai pentru respingere. Nu pot să comentez mai mult. Eu pot să-mi asum doar ce am făcut, că este minuta publicată pe site.
Motivarea soluției nu e publică?
Ar trebui ca soluțiile de sancționare să le motivăm înainte, iar la momentul pronunțării ele să vină împreună cu motivarea. În plus de asta, cred că minutele ar trebui să cuprindă numele membrilor completului care au fost în opinie majoritară sau minoritară. Pentru că e vorba de asumarea răspunderii pe o soluție, ceea ce este atributul esențial al unui judecător. Eu cred că trebuie luate niște măsuri de responsabilizare a noastră sub acest aspect și de transparență.
Când spuneți „noastră” vă referiți la CSM?
Da, la CSM.
Vi se pare o chestie atât de deplasată ca un judecător, oricare ar fi el, să aibă un hobby în timpul liber?
Eu nu pot să comentez soluția. Ce pot eu să vă zic în legătură cu hobby-urile colegilor e că am fost anul acesta coordonatorul Comisiei 1 de legislație și cooperare interinstituțională din CSM. Și-n această comisie s-au dat niște soluții care au fost foarte rău primite de sistem și cu o majoritate foarte strânsă.
Ce poți să faci și ce nu poți să faci
În sensul că nu poți să scrii o carte pentru bebeluși, că n-ar fi o operă literară și nici științifică. Pentru că așa spune legea drepturilor de autor: există doar opere științifice sau literare.
Apoi nu poți participa la competiții sportive dacă premiile sunt altele decât medalii sau distincții. Când majoritatea competițiilor sportive presupun premii sau produse de la sponsori. Și mai era o situație legată de comentariile pe YouTube. Și-acelea au constituit niște dezbateri aprinse în sistem.
Și-acolo a fost aceeași poveste, pentru că toate acestea țin de independența unui judecător. Și ce poți face, ca magistrat, în timpul liber ține de statutul tău profesional. Adică ce poți să faci și ce nu poți să faci.
********
Care a fost decizia CSM în cazul judecătorului Cristi Danileț
„În baza art.100 lit.e) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj, sancţiunea disciplinară constând în „excluderea din magistratură” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. a) din acelaşi act normativ. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată în textul deciziei.
Citește și Ce spune cunoscutul scriitor Mircea Cărtărescu despre excluderea lui Cristi Danileț din magistratură
Nu va putea profesa și nu va avea salariu
Potrivit articolului art.99 lit. a), constituie abateri disciplinare „manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”.
Pe de altă parte, judecătorul Cristi Danileţ e suspendat din funcţie până când se judecă la Înalta Curte de Casație și Justiție contestaţiile lui faţă de decizia CSM de excludere din magistratură şi faţă de suspendarea automată din funcţie.
Potrivit articolului 62 alineatul 1 litera e) din legea 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, magistraţii sunt suspendaţi automat din funcţie când sunt excluşi din magistratură de către CSM.
Practic, până când Înalta Curte nu se va pronunța, Danileț nu va putea profesa și nici salariu nu va avea.