Cu patinele în Parcul Central. Patinoarul nou al Clujului alunecă pe lac

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     1595 Vizualizări.  

Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat astăzi că dorește un nou patinoar pe Lacul Chios. Offff. În urmă cu patru ani, primarul anunțase fix același lucru; se și făcuseră calcule privind modul în care lacul se transforma, peste iarnă, într-un patinoar sigur, cu gheață artificială. Urbaniștii au întors însă decizia. Într-o ședință a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) s-a intrat cu ideea patinoarului pe lac și s-a ieșit cu ea dincolo de strada George Coșbuc, taman lângă Cluj Arena.

Toată zona dintre stadion şi Parcul Central urma să fie regândită. Patinoarul era poziționat în zona locului de joacă, iar vara să putea devină o pistă de role sau pentru alte sporturi. Locul de joacă trebuia mutat câțiva metri și modernizat. Tot acolo ar fi trebuit relocate spaţiile de comerţ de pe Aleea Stadion. Consiliul Județean deținea o parcelă de teren pe care a transferat-o Consiliului Local, tocmai ca să fie spațiu suficient pentru investiție. S-au creat premisele și apoi… liniște.

“Sper să putem face patinoarul pe lac. Sper cei de la Comisia de Monumente să nu se opună, acolo știau clujenii că funcționează patinoarul. Nu văd de ce în urmă cu 50 de ani se putea, iar acum să nu se poată”, a spus Emil Boc, la Realitatea FM, după trei ani în care nu a avut o poziție tranșantă. Și, hop, patinoarul a alunecat înapoi pe lac.

Realizarea patinoarului pe lac a fost considerată de specialiști o soluţie invazivă. RADP trebuia să se ocupe de amenajare, iar reprezentanții regiei au explicat că urmau să se monteze pontoane. Asta însemna o lună de șantier pe an, cu aducerea unor macarale în parc; demontarea, aceeași poveste. În plus, toate instalaţiile de producere a gheţii, utilajele de nivelare şi vestiarele s-ar fi aflat în proximitatea luciului de apă şi ar fi stricat aspectul unui loc tradiţional de agrement pentru clujeni. 

Remember: luciul de apă din Parcul Central a fost utilizat ca patinoar natural de aproape 150 de ani. În anul 1871, Asociația de Patinaj a închiriat lacul din parc, iar în 1877 a construit un pavilion de lemn pe insula din mijloc. „Iniţial, moda de la Viena dicta, de fapt, ca lumea bună să danseze pe gheaţa din Parcul Central pe muzică, de aceea nobilimea clujeană a amenajat lacul din parc, iar o orchestră cânta de două-trei ori pe săptămână, astfel încât pe gheaţă se făceau baluri mascate, exista un rege şi o regină a gheţii, era absolut fabulos”, explicau organizatorii unei expoziții foto cu tematica iernilor de altădată ale Clujului.

About