Cu markerul pe fotografii. Vezi clar traseul și nodurile centurii metropolitane – FOTO

Proiectanții centurii metropolitane, EPMC Consulting, au realizat un memoriu, în intenția de a obține avizul de mediu pentru proiect.
În acesta au fost incluse toate informațiile referitoare la această șosea de 41,8 kilometri cu regim de autostradă și la drumurile sale de legătură cu diversele puncte ale localităților Gilău, Florești, Baciu, Cluj-Napoca și Apahida.
Astăzi nu vă propun multe vorbe, ci imagini. Veți vedea felul în care proiectanții au închipuit câteva elemente-cheie ale centurii: traseu, mai multe noduri și drumuri de legătură, realizate în Photoshop. Impresia pe care o dau este aceea a unor fotografii peste care s-a trasat culoarul șoselei cu un marker roșu, iar al drumurilor de legătură, cu unul albastru.
20
de noduri va avea centura metropolitană a Clujului. Cum spuneam, vor fi 41,8 kilometri, la care se adaugă 20 de kilometri de drumuri de legătură. Costul lucrării, estimat de EPMC Consulting, depășește 660 de milioane de euro.
Sunt peste 100 de poduri, viaducte și podețe noi prevăzute pe traseu; acest lucru se vede și din fotografii, întrucât „markerul” trece peste Someș sau peste canalul Gilău – Florești în zone unde, actualmente, nu există nimic construit.
În Gilău va trece pe lângă cimitir și presupune demolarea unei hale; la Florești, trece la 25 de metri sud de aquapark, intersectează artera care duce spre drumul agricol de peste Someș și traversează râul în aval de baraj. De asemenea, veți vedea că trece pe sub Donath Park; drumul de legătură va duce la demolarea a opt case. În Cluj-Napoca trece pe lângă Cora, „mușcă” din pădurea Colina, apoi și mai mult din Făget. Drumul de legătură cu Frunzișului pornește dintr-un sens giratoriu de la Lidl și trece fix prin fața noului ansamblu imobiliar Wings. Nu apare aeroportul, dar se știe că va trece la vest de acesta și se va suprapune peste prelungirea Bulevardului Muncii, care ar urma să se lărgească la patru benzi. În Cluj vor fi afectate case, hale și un rezervor de apă. În Apahida, drumul de legătură cu albastru trece fix peste un teren de tenis și unul de fotbal.
Ce se mai observă limpede este un sens giratoriu în actuala pădure Făget. Am mai arătat (AICI) că proiectul propune scoaterea din fondul forestier a unei suprafețe totale de 56,88 ha. Din aceasta, 39,43 hectare sunt zone împădurite ale municipiului Cluj-Napoca.
Din păcate, așa cum Media9 a scris ieri AICI, în memoriu se arată și faptul că centura nu va putea fi terminată așa cum și-a asumat primarul Clujului, Emil Boc, adică în 2023. Cel mai optimist scenariu indică 2025 ca an de finalizare.