Critici pentru blocul de 27 de etaje propus lângă gară. „Nu avem nevoie de zgârie nori”

Autor  Ionel Lespuc   în       5 luni în urmã     17180 Vizualizări.  

Societatea civilă din Cluj-Napoca a reacționat astăzi față de un proiect urbanistic amplu, care propune construirea unui imobil de 27 de etaje pe platforma industrială Remarul 16 Februarie.

Planul urbanistic zonal prevede restructurarea unei suprafețe industriale de șase hectare, pe care ar urma să se construiască blocuri înalte de 6, 20, și 21 de etaje, împreună cu acest vârf de 27 de etaje. Protestele vizează în special înălțimea clădirilor și impactul asupra zonei, dar și reconversia spațiilor industriale într-o zonă cu funcțiuni comerciale și de birouri.

„Eu cred că nu avem nevoie de zgârie nori, transportul public, pietonal si velo clar favorizat în fața mașinii, iar funcțiunile publice negociate la sânge”, a transmis Adrian Dohotaru, activist civic, care a vizitat platforma Remarul alături de circa 40 de persoane.

Ansamblul propus include trei niveluri subterane destinate parcărilor, cu un total de 1.688 de locuri, dintre care 1.588 vor fi subterane. Funcțiunile clădirilor vor fi predominant pentru birouri, servicii și alimentație publică, iar în planul urbanistic zonal nu se face nicio referire la locuințe. De asemenea, conform certificatului de urbanism, nu este permisă funcțiunea de centru comercial.

Proiectul beneficiază de investițiile companiei Remarul Business Center S.R.L., controlată de omul de afaceri Călin Mitică, prin compania-mamă Remarul 16 Februarie. Proiectarea este realizată de biroul Arhimar Serv.

Proiectul nu a intrat încă în analiză a Comisiei de urbanism a Primăriei.

Nemulțumirile exprimate de diverse grupuri din societatea civilă se concentrează pe impactul vizual al clădirilor de mare înălțime și pe lipsa unei dezbateri publice adecvate cu privire la restructurarea platformei industriale. Se cer și culoare velo și pietonale pe malul Nadășului, pentru a se putea circula nemotorizat.

În PUZ se specifică faptul că o parte din construcțiile de patrimoniu istoric industrial existente vor fi păstrate, însă civicii au rezerve privind modificările propuse pentru zonă.

Proiectul include și investiții în infrastructură, cum ar fi construirea unui pod nou peste râul Nadăș și amenajarea unui sens giratoriu pe strada Tudor Vladimirescu. În interiorul parcelei sunt prevăzute alei auto de șase metri lățime, piste de biciclete și trotuare pietonale, pentru a facilita accesul și mobilitatea urbană.

Dacă acest proiect va fi aprobat, clădirea de 27 de etaje va deveni una dintre cele mai înalte construcții din Cluj-Napoca, alături de West City Tower (25 etaje).

 

About