Copiii desenează harta atracțiilor Clujului, alături de arhitectul Șerban Țigănaș

Autor  admin   în       5 years în urmã     1004 Vizualizări.  

Clujul este din ce în ce mai frumos; clădirile vechi din centrul orașului, construite la final de secol XIX, sunt renovate una după cealaltă. Statuete, coloane și arcade ies de sub praf și zâmbesc din nou. Nu e de mirare că grupurile de turiști sunt tot mai frecvente, iar sunetul atât de specific aparatelor de fotografiat se aude zi-lumină. Știm cum vedem noi Clujul și sperăm că turiștii îl privesc cu admirație. Dar v-ați întrebat vreodată cum se developează orașul prin ochii copiilor? Le place mai mult o clădire desenată de celebrul Pakey Lajos sau Parcul Central? Preferă să se plimbe pe străzile cu piatră cubică sau pe malul Someșului?

Cunoscutul arhitect Șerban Țigănaș propune un experiment: reperele Clujului stabilite de copii. În cadrul proiectului “Învață de la cei mai buni”, elevi de clasa a III-a de la Liceul Teoretic “Nicolae Bălcescu” (LTNB) vor fi invitați să deseneze pas cu pas un traseu atractiv prin oraș. Atunci când vă vor vizita cunoștințe din alte orașe, veți putea să le propuneți un tur, folosind harta conturată la întâlnirea de la LTNB.

Proiectul “Învață de la cei mai buni” a fost inițiat de elevii din clasa a III-a E de la LTNB. Șerban Țigănaș este al doilea invitat, după Cristi Danileț, care, pe 2 octombrie, le-a vorbit micuților despre reguli și responsabilitate. Evenimentul va avea loc în sala festivă a LTNB, joi, 24 octombrie, de la ora 12.00.

Șerban Țigănaș este unul dintre arhitecții cei mai importanți ai României. A studiat chiar la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, din Cluj, apoi a absolvit Facultatea de Arhitectură, la București. A ocupat funcția de președinte al Ordinului Arhitecților din România în perioada 2010-2018, iar în prezent este secretar general al Uniunii Internaționale a Arhitecților. Este profesor la Universitatea Tehnică, unde predă proiect design, la care și-a adăugat recent un curs de comunicare și marketing pentru arhitecți. A fondat Dico și Țigănaș Arhitectură și Inginerie, iar proiectele biroului au obținut mai multe premii la nivel internațional. Trecem zilnic pe lângă Cluj Arena și Sala Polivalentă, clădiri reprezentative pentru oraș, închipuite în biroul de Arhitectură Dico și Țigănaș.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.