Contribuții în valoare 213,6 milioane lei la proiectul de regenerare urbană PUZ Sanex

Autor  Ionel Lespuc   în       12 ore în urmã     406 Vizualizări.  

Zona de nord a Clujului, fosta zonă industrială, va beneficia în următorii ani de numeroase investiții în infrastructură, de la proiecte uriașe, metropolitane, precum introducerea trenului metropolitan, introducerea metroului, construcția culoarului verde-albastru Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Apahida, a celui de mobilitate nord – Pod Oașului – Răsăritului – străzile Răsăritului – Câmpul Pâinii – Pod IRA, la proiecte locale precum podul nou de pe Fabricii de Zahăr, restructurarea podului Beiușului, extinderea și funcționalizarea străzii Beiușului până în Bd-ul Munci.

De asemenea, după mulți ani, sistematizarea zonei de nord a Clujului mai cuprinde și un pol cultural, mai exact un ansamblu de dotări culturale majore precum: muzeu, centru de artă, centru cultural, mediatecă, teatru, centru de evenimente, congrese si expozitii, sau alte asemenea dar și un pol sportiv compus din parc verde semnificativ în lungul Someșului și funcțiuni precum bazin olimpic, clădiri pentru sporturi indoor, centre de escaladă, skatepark, piste de carturi, moto-cross, moto-trial, etc.

Toate aceste investiții au fost cuprinse de municipalitate în „Masterplan – zona industrială B-dul Muncii sud și teritoriile adiacente” care trasează viziunea asupra întregului teritoriu din zona de nord a Clujului, dat fiind interesul tot mai crescut de dezvoltare a acestei zone, pe un fond reglementativ asincron cu nevoile moderne ale orașului, coroborat cu un set de disfuncționalități structurale ale unei foste zone industriale, dar și a unor oportunități pentru de regenerare, dezvoltare și integrare în organismul zonei metropolitane.

Prime Kapital, dezvoltator, operator și investitor imobiliar integrat, va contribui la dezvoltarea durabilă a zonei de nord a Clujului printr-un nou proiect de regenerare urbană de anvergură, mai exact transformarea actualei platforme industriale Sanex localizată între strada Plevnei și Pod IRA într-o atracție regională integrată cu viitoarele axe majore ale infrastructurii din zona de nord a Clujului – culoarul de mobilitate nord, trenul metropolitan și metroul.

În sprijinul inițiativelor și a demersurilor administrației publice din Cluj-Napoca pentru realizarea infrastructurii publice adiacente proiectului Sanex și în vederea dezvoltării armonioase a zonei, investitorii și inițiatorii PUZ Sanex (PK Copper S.R.L. și Solaris Capital lnvest S.R.L.) propun contribuții cu lucrări de execuție și modernizare a infrastructurii publice, transfer către municipalitate a unor suprafețe de teren destinate obiectivelor publice, lucrări de amenajare spații verzi și zone publice, precum și beneficii generate de crearea locurilor de muncă și plata unor taxe și impozite, cu o valoare totală de aproximativ 213,6 milioane RON.

Terenuri în suprafață totală de aproximativ 21.700 mp, cu o valoare de piață de aproximativ 44 milioane RON, ce urmează a fi transferate către Municipiul Ciuj-Napoca. UTR Sanex – teren în suprafață de aproximativ 5.583 mp, care urmează a fi amenajat ca parc cu acces public nelimitat; teren în suprafață de aproximativ 6730 mp pentru realizarea de dotări educaționale; teren în suprafață de aproximativ 8.719 mp pentru realizare Proiect Culoar Mobilitate Nord — sector din zona amplasamentului Sanex; teren în suprafață de aproximativ 298 mp pentru extinderea și modernizarea străzii Plevnei; UTR Solaris – Teren în suprafață de aproximativ 416 mp pentru extinderea și modernizarea străzii Plevnei
Realizarea lucrărilor la tronsonul Culoarului de Mobilitate Nord situat intre str. Fabrica de Zahăr și Pod IRA – tronsonul de culoar situat intre str. Fabrica de Zahăr și Pod IRA; bretelele de acces în și din zona Pod IRA/str Traian Vuia; cele trei sensuri giratorii propuse: acces la Proiect, intersecție cu strada Beiușului, intersecție cu strada Turnu Roșu; două stații de autobuz; realizare bretea suplimentară de coborâre de pe pod IRA cu racordare în culoarul de mobilitate.
Realizarea de semaforizări inteligente la intersecția dintre cele două accese din zona de nord a dezvoltării Sanex și strada Plevnei
Realizarea pasajului pietonal între viitoarea stație de metrou Viitorului și Proiect
Modernizarea pasajului pietonal existent pe sub calea ferată

(pe baza experiențelor anterioare ale Prime Kapital în proiecte de infrastructură, estimăm costul ultimelor trei lucrări de mai sus este la aproximativ 70 milioane lei. ln cazul în care execuția acestor obiective va costa mai puțin decât suma mentionată, diferența va fi direcționată pentru îmbunătățirea infrastructurii în zona invecinată proiectului)

Contribuții reprezentând lucrări de amenajare spații verzi, piațete și zone cu acces public pe o suprafață de aproximativ 62.000 mp, având o valoare de piață de peste 21 milioane lei – realizarea unor spații de recreere, de promenadă și petrecere a timpului liber, amenajate ca piațete publice pavate, amenajări verzi poziționate în jurul centrului comercial, la nivelul solului; realizareaunor căi decirculație auto și pietonală (străzipt. circulația auto, piste pt. biciclete, trotuare) prin interiorul viitoarei dezvoltări; realizarea unor spatii de recreere, activități sporlive, de promenadă și petrecere a timpului liber, amenajate pe terasa centrului comercial pe o suprafață de aproximativ 23.000 mp
Beneficii reprezentând taxe de autorizare, crearea de locuri de muncă în domeniul construcțiilor pe perioada de execuție a lucrarilor, precum și taxe salariale aferente, având o valoare estimată de aproximativ 78,6 milioane Iei. Mai exact, plata unor taxe de autorizare estimate Ia o valoare de aproximativ 7 milioane Iei; Crearea a aproximativ 2000 locuri de muncă în sectorul construcțiilor pe perioada de execuție a lucrărilor, generând o valoare estimată de aproximativ 71,6 milioane lei ca rezultat al plății taxelor salariale anuale pe toată perioadă de execuție a lucrărilor.

Nu în ultimul rând, mai trebuie menționate și beneficiile reprezentând taxe și impozite anuale pe proprietate, crearea de locuri de muncă permanente în cadrul noului ansamblu dezvoltat, precum și taxe salariale aferente, având o valoare estimată de aproximativ 91,2 milioane Iei/an plății taxelor și impozitelor anuale pe proprietățile dezvoltate, estimate Ia o valoare de aprox. 17.3 milioane lei / an și crearea a aproximativ 9.000 locuri de muncă permanente pe toată perioada de utilizare a investițiilor, generând totodată o valoare estimată de aproximativ 73,9 milioane Iei / an ca rezultat al plății taxelor salariale.

Proiectul Prime Kapital pe platforma dintre strada Plevnei și Pod IRA constă în dezvoltarea unui centru comercial de aproximativ 75.000 metri pătrați închiriabili, a unui complex rezidențial cu apartamente de înaltă calitate și a unei componente de birouri cu peste 49.000 metri pătrați închiriabili, cu un cost total de dezvoltare de peste 330 de milioane de euro.

About