Contestații peste contestații ca să nu returneze terenurile concesionate în Piața Mărăști

Autor  Ionel Lespuc   în       1 lunã în urmã     3858 Vizualizări.  

De mai bine de patru ani, Primăria Cluj-Napoca încearcă să recupereze terenurile concesionate în Piața Mărăști, inițial destinate unor construcții provizorii. Terenuri care fac parte din domeniul public.

Contractele, atribuite în 1994 și modificate în 2017, au expirat, însă concesionarii refuză să elibereze spațiile, în ciuda hotărârilor judecătorești favorabile administrației locale.

Situația juridică și tergiversările procesuale

Primăria a câștigat în apel, la data de 10 mai 2022, confirmarea încetării contractelor de concesiune. În ciuda acestei decizii definitive, procedurile de executare silită au fost blocate prin contestații formulate de ocupanți. În prezent, dosarul cu numărul 12972/211/2023 se află pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, cu un nou termen de judecată stabilit pentru 8 aprilie 2025.

Deși Primăria a inițiat executarea silită, concesionarii au formulat o contestație la executare, susținută și de o cerere de intervenție accesorie din partea unor persoane înrudite cu aceștia. Instanța a acordat mai multe amânări, ultima fiind stabilită pentru 6 noiembrie 2024, pentru soluționarea cererii de suspendare a executării. Într-un alt dosar conex, Judecătoria Cluj-Napoca a admis deja o suspendare provizorie la data de 8 iunie 2023, complicând și mai mult situația.

Detaliile au fost precizate, pentru Media9, într-un răspuns al Primăriei Cluj-Napoca.

Impactul asupra dezvoltării urbane

Primăria dorește să includă aceste spații în planurile de dezvoltare urbană, însă blocajele juridice împiedică această inițiativă. Între timp, concesionarii continuă să gestioneze spațiile și să obțină venituri consistente din chirii, în ciuda încetării legale a contractelor.

Întrebări esențiale:

•De ce nu se poate implementa o decizie definitivă a instanței într-un termen rezonabil?

•Cum este posibil ca aceste spații să fie exploatate comercial în continuare, fără un drept legal valid?

Primăria este reprezentată în acest proces de inspectori din cadrul Serviciului Contencios al Direcției Juridice.

Situația rămâne incertă până la finalizarea proceselor aflate pe rol, iar dezvoltarea urbană a zonei este întârziată din cauza acestor tergiversări.

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.