Concedieri la început de an pe piața IT din Cluj-Napoca, „Silicon Valley” de România. Ce spune compania despre concedieri

Autor  admin   în       3 saptãmâni în urmã     2617 Vizualizări.  

Anul 2025 începe cu concedieri în piața IT, afectată de turbulențe atât la nivel global, cât și la nivel local, unde Guvernul român a decis eliminarea ultimelor facilități acordate sectorului. Compania de soluții software Wolters Kluwer cu sediul în Cluj-Napoca renunță la o parte din angajați. 

Angajații acuză că desființarea posturilor se face de pe o zi pe alta și fără să primească compensații. Potrivit reprezentanților companiei, concedierile vizează mai puțin de 2% din forța de muncă din Cluj și că respectă „pe deplin cerințele legale din România”, arată economedia.ro.

Compania Wolters Kluwer, care oferă soluții software pentru departamente și instituții financiare, a concediat mai mulți angajați din Cluj-Napoca, săptămâna trecută.

Consultantul Doru Șupeală, care scrie în mod constant despre concedieri din sectorul IT, susține că posturile angajaților au fost desființate „de azi pe mâine, fără preaviz (fără a anunța înainte) și, în cazul unora, fără compensații”.

Unii concediați au primit promisiunea unor compensații, spune el. El afirmă că, în urmă cu câteva luni, firma a concediat contractorii (angajați care lucrau pe PFA sau SRL), deși o astfel de colaborare se desfășoară în regim de prestări de servicii, iar firma poate renunța oricând la acestea. Totuși, Șupeală spune că în februarie mai urmează un val de concedieri.

„Desființarea posturilor nu se consideră concediere colectivă și nu trebuie notificată la ITM, în cazul în care sunt afectați de această decizie simultan sub 30 de angajați în companiile care au peste 300 de angajați sau sub 10% din numărul total de angajați, dacă firma este mai mică. Probabil din cauza acestor limite legale concedierea prin desființarea posturilor se face în mai multe tranșe lunare, pentru a evita intervenția Inspectoratului Teritorial de Muncă”, afirmă el.

Reprezentanții Wolters Kluwer au confirmat că au concediat o parte dintre angajați. Totuși, firma susține că concedierile vizează 10 angajați, respectiv mai puțin de 2% din forța de muncă a companiei din Cluj-Napoca.

„În cadrul diviziei de Dezvoltare Soluții Software, ca parte a eforturilor noastre continue de a optimiza operațiunile și de a îmbunătăți eficiența organizațională în cadrul ciclului normal de viață al unor produse software suntem, din păcate, am identificat un număr limitat de redundanțe, afectând 10 angajați – mai puțin de 2% din forța noastră de muncă din Cluj”, arată răspunsul companiei, potrivit sursei citate.

Citește mai mult despre acest subiect, aici.

În urmă cu 8 luni, o altă firmă de IT din Cluj a renunțat la aproape 200 de angajați:

200 de angajați din IT dați afară, la Cluj. Studioul se închide definitiv

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.