Comisia mutilată. Vine la avizare o colecție de “coșciuge”

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     2389 Vizualizări.  

Ședința de Consiliu Județean din luna martie 2021. Se prezintă lista persoanelor propuse pentru a face parte din Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism. Președintele Alin Tișe citește cu greu lista persoanelor înscrise pe listă; sunt mulți specialiști, vreo 14. Colega din PNL Marinela Marc îi sare în ajutor: “de ce să fie atât de mulți? Să facem comisia mai suplă”. Tișe pare încântat, supune la vot, alianța PNL + UDMR este de acord. Rămân jumătate, șapte. Nu este nimic senzațional, însă în spatele deciziei ar putea exista o agendă ascunsă.

Se știe că există dezvoltatori imobiliari cu interese uriașe în județul Cluj. Inclusiv Alin Tișe este acționar la o firmă care dezvoltă proiecte imobiliare. CTATU, în vechea sa componență, a blocat o serie de proiecte și a dat o linie directoare pentru planurile urbanistice generale ale unor localități. Are un rol consultativ, însă pe opiniile acestor specialiști se fundamentează apoi avizele date de arhitectul șef al județului, care este Claudiu Salanță.

La ședința din martie, Tișe a dat un exemplu: “domnul Cordiș, care a dat Consiliul Județean în judecată pentru că și-a pierdut creditul de la bancă, după ce CTATU i-a spus că nu sunt bune țiglele roșii, trebuie verzi”. Am verificat și nu am găsit nimic. Niciun domn Cordiș nu a dat Consiliul Județean în judecată și nici pe Alin Tișe.

Componența CTATU (și instituția care i-a propus pe membri):

  • Ordinul Arhitecților din România – Cornelia Trocaru
  • Registrul Urbaniștilor din România – Radu Spânu
  • UTCN – Facultatea de Arhitectură și Urbanism – Octav Olănescu
  • UBB – Facultatea de Geografie – Titus Cristian Man
  • Din partea arhitectului șef al județului – Vlad Negru
  • Asociația Peisagiștilor din România – Ana Horhat
  • Asociația Profesională a Urbaniștilor din România – Sabina Leopa

Între acești arhitecți și urbaniști sunt unii foarte cunoscuți, dincolo de orice suspiciune. Dar și vreo doi sau trei care pot fi bănuiți de interese.

Prima ședință după stabilirea noii comisii a fost anunțată astăzi. Va avea loc vineri, la ora 9. Și avem deja proiecte care se întorc în comisie, după ce primiseră anterior un refuz.

Este, de exemplu, cazul unui ansamblu imobiliar din Apahida, care seamănă la chip cu “coșciugul” de pe strada Avram Iancu. Sunt mai mult blocuri mari și mici cu câte trei etaje întregi și trei niveluri de mansardă. În jurul lor, doar case cu un etaj. Singurul imobil care concurează la nivelul de înălțime în zonă este o biserică. Proiectul include și o creșă. Terenul are 1,3 hectare, iar beneficiară este o firmă din Răscruci.

Proiectul este propus de un birou de arhitectură cu renume bun din Cluj, RVD, cu Ionel Vitoc și Rareș Drăgan în acționariat.

 

About