Clujul va cumpăra hotelul Continental “indiferent cât va costa”. Emil Boc: “Obiectivele strategice trebuie păstrate în patrimoniul statului român”
Ungaria cumpără tot mai multe clădiri din România, majoritatea dintre acestea fiind monumente istorice. Media9 v-a expus mecanismul: statul ungar cumpără și ambalează tranzacția în “păstrarea identității culturale maghiare”, dar supraevaluează și duce către Fidesz și oamenii săi milioane de euro bani negri. Două obiective bifate: voturi de la ardelenii cu dublă cetățenie și sume importante pentru bugetele partidului și cele personale.
Găsiți mai jos imobile achiziționate deja sau în curs de cumpărare din Satu Mare, Timișoara, Arad, Tușnad.
Totuși, ar trebui ca statul român să se activeze? Legea este de partea autorităților române, care au drept de preempțiune stabilit prin lege. Doar că direcțiile de cultură nu au activat acest drept și nici administrațiile locale din orașele unde s-au făcut aceste tranzacții imobiliare. Nu avem fonduri pentru așa ceva. România a fost luată pe nepregătite, nu și-a construit un buget pentru a-și îmbogăți patrimoniul, așa că asistă deocamdată pasiv la achizițiile Ungariei.
Și Clujul a fost luat prin surprindere. În urmă cu doi ani, nu s-a activat dreptul de preempțiune pentru Hotelul Melody, cumpărat de o fundație maghiară. S-a zvonit că Ungaria ar vrea să achiziționeze și Hotelul Continental. Acesta se afla în catalogul Sotheby’s, dar nu mai este momentan la vânzare, posibil tocmai pentru că Primăria a anunțat că dorește să își exercite dreptul de preempțiune.
Primarul Emil Boc crede că statul român ar trebui să păstreze în patrimoniul său clădirile strategice.
“Noi, la Cluj, am luat câteva decizii strategice, cum ar fi pentru Hotelul Continental. Am spus că îl vom cumpăra dacă se scoate la vânzare, indiferent cât va costa, pentru că este o clădire fundamentală a orașului. Dacă va apărea problema vânzării, ne vom exercita dreptul de preempțiune. Evident, la nivelul autorităților naționale, ar trebui să existe preocupări și din partea ministerelor de resort, astfel încât obiective strategice, importante, să fie păstrate în patrimoniul statului român. Adică fiecare pe palierul lor de competență să își facă datoria”, a spus Boc, astăzi, la Realitatea FM.
Cum procedează statul vecin. Identifică o clădire de patrimoniu, pe care o companie din Cluj se oferă să o cumpere cu un preț umflat; uneori, oferta depășește cu peste 100% cererea. În câteva zile, compania românească vinde imobilul unui cumpărător maghiar, din nou la suprapreț.
Exemplu: două hoteluri s-au scos la vânzare cu 5 milioane de euro, se vând intermediarului cu 10 milioane, iar statul maghiar a disponibilizat 15 milioane. La afacerea aceasta sunt 10 milioane de euro de împărțit.
Practic, protejarea moștenirii culturale maghiare este paravanul în spatele căruia se îmbogățesc oameni din Fidesz, partidul lui Viktor Orban. Nu putem decât să ne închipuim că o parte din sume au ajuns în campania electorală pentru alegerile din 3 aprilie.