Clujul va avea un nou muzeu. “Ne vom ocupa în primăvară”

Trei prieteni pasionați de transportul public de persoane au un vis comun. Acela de a putea vizita, la Cluj, un muzeu al transportului în comun. Au făcut chiar și un website, troleibuzul.com, care are o secțiune numită “muzeu” (AICI). Acolo se pot vedea autobuze, troleibuze și tramvaie care au circulat la Cluj în trecut; unele dintre ele se mai pot găsi prin garajele Companiei de Transport Public (CTP). Au mers și mai departe: în două dintre cele trei ediții de până acum ale programului de bugetare participativă online au propus proiectul muzeului; acesta nu s-a regăsit însă printre ideile câștigătoare.
În patrimoniul CTP se află troleibuze Dac și Rocar, autobuze Renault (inclusiv modelul Saviem), aduse de la Paris, tramvaie Timiș II și Tatra, care toate au în jur de 40 de ani vechime.
Am discutat cu unul dintre cei trei prieteni, Tudor Măcicășan, inginer auto. “Avem posibilitatea, fără mari eforturi, să avem un asemenea muzeu. CTP are mijloace de transport vechi, inclusiv din anii ’70, cărora le-ar sta foarte bine într-o expoziție. Am vizitat astfel de muzee în alte țări și sunt apreciate. Ne-am gândit chiar și la un loc unde ar putea fi amenajat muzeul: în vechiul garaj al CTP din spatele BRD, pe Bulevardul 21 Decembrie, care acum este folosit ca depozit”, a spus Măcicășan.
Berlin, Viena, Praga, San Francisco, Bruxelles, Luxemburg, Graz, Melbourne, Sydney sunt numai câteva dintre orașele lumii unde există muzee ale transportului public.
După ce ideea lor nu a câștigat o finanțare prin programul de bugetare participativă online al municipalității, cei trei prieteni au elaborat o petiție, care joi avea 407 semnături (puteți semna AICI). Insuficient să le alimenteze optimismul. Cu toate acestea, când nu se mai așteptau, vine o veste foarte bună dinspre CTP.
“În programul de bugetare participativă sunt multe idei frumoase care privesc transportul public. Noi le analizăm, chiar dacă nu ajung mereu să câștige. Printre acestea se află și proiectul muzeului, pe care l-am găsit foarte interesant. Anul viitor vom selecta mijloace de transport din fiecare marcă, utilaje, elemente de logistică. Urmează să le igienizăm, să le vopsim sau reparăm, dacă este cazul, și să gândim un spațiu pentru expunerea lor”, a decarat directorul Liviu Neag.
Încă de acum doi ani, Liviu Neag anunțase un prim pas privind realizarea unui muzeu: spunea atunci că va expune într-o zonă a depoului tramvaiele pictate de artiștii stradali cu diverse ocazii, pentru a putea fi admirate și după ce Clujul va încheia procedura de cumpărare a 24 de tramvaie de la Astra Vagoane Călători Arad.
Despre Neag, primarul Emil Boc spunea miercuri, la radio: “Admir capacitatea dânsului de a se reinventa, de a se acomoda cu toate noutățile din zona transporturilor”. Reacția sa a venit după ce Compania de Transport Public a fost desemnată cea mai performantă companie de transport public de persoane din România în anul 2018, în cadrul Conferinței Naționale a Transportatorilor de Persoane. Iată, directorul CTP se reinventează și prin faptul că pune în operă ideea acestui muzeu, venită de la cei trei prieteni pasionați de transportul public.