Clujul peste 20 de ani. „Va exista și metrou, vor fi și vehicule aeriene”

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     1006 Vizualizări.  

Iertare pentru cei cu rădăcinile prea adânc înfipte în pământ. Azi ne permitem să visăm. 🙂

Clujul și-a propus metrou, iar realizarea lui a fost gândită ca un proiect pentru următorii 20 de ani. Există însă un risc uriaș la care se supune orașul: învechirea tehnologiilor. E limpede că, peste două decenii, iPhone 11 sau tehnologia 4k vor fi depășite. Probabil telefoanele mobile și televizoarele din prezent vor fi complet diferite. Va mai fi metroul o soluție, prin 2040? Ce-i drept, Londra are trenul subteran din 1863 și încă este foarte util. Pe de altă parte, nu trebuie să fii Jules Verne să își dai seama că, într-un orizont nu foarte îndepărtat de timp, mobilitatea s-ar putea radical transforma. De exemplu, dronele se perfecționează de la o zi la alta. Poate, spun doar poate, ca să nu mă înjurați prea tare, dronele vor putea transporta și oameni, așa cum se experimentează acum cu pachetele de la Amazon. 

Am discutat despre prezent și viitor cu Nicolae Burnete (foto), fostul ministru clujean al Cercetării. Domnia sa este profesor universitar, șeful Departamentului Autovehicule Rutiere si Transporturi din cadrul UTCN. “Tehnologia evaluează, azi e nou, mâine e vechi. M-am gândit  la vehicule prin aer și îmi doresc să pot zbura. Mie îmi place să zbor și cu avionul, și cu elicopterul, aș merge și pe Lună. Poate vor exista jet pack-uri, le-aș încerca și pe acelea. Nu toată lumea va putea însă să zboare, nici din punct de vedere tehnic, nici financiar. Eu cred că vor exista și vehicule în aer, dar va continua să existe și metroul. Nu putem toți circula terestru, iar metroul nu este o idee rea pentru deplasări în interiorul zonei metropolitane. Dar mi-aș dori să se facă acum, nu peste 20-30 de ani. Eu chiar cred în visul lui Gottlieb Daimler, care dorea să stăpânească pământul, aerul și apa”, a spus Burnete.

Fostul ministru al Cercetării s-a arătat dezamăgit că, în România, nu există suficiente autostrăzi. “Dacă aș putea da timpul înapoi, în 1990, aș construi autostrăzi de-a lungul și de-a latul țării. Am fi în altă situație economică acum. S-ar fi investit mai mult. Lumea trebuie să circule: românii să meargă și să vadă, străinii să vină și să viziteze. Ce bine era dacă noi, clujenii, aveam măcar autostrada Brașov – Oradea”, a subliniat profesorul universitar.

Nicolae Burnete a vorbit și despre automobil. Părerea sa este că, în ciuda ofensivei mașinilor electrice, viitorul va fi hibrid. “Automobilul electric a fost inventat în 1870 și a dat un imbold deosebit construcției de mașini din Statele Unite. Între 1890 și 1898, marea majoritate a vehiculelor erau electrice și se considera că acestea erau viitorul. A mai existat un avânt al automobilului electric în 1970-1980; s-au fabricat, dar nu s-au pus în circulație. Eu cred că motorul cu ardere internă va mai echipa mult timp automobilul, mai ales pentru distanțe lungi, iar viitorul este al vehiculelor hibride”, a menționat fostul ministru.

About