Clujul miroase urât. Garda de Mediu, în control la CMID

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     6248 Vizualizări.  

Clujul pute a gunoi. Parcă în loc să purtăm mască am decis cu toții să ne tragem pe cap câte un tomberon.

Ne-a scris Bogdan, care stă în Borhanci. “Oare ați putea face un articol legat de mirosul insuportabil din cartierul Borhanci, care s-a instalat de vreo săptămână și despre care primăria nu zice nimic? Pe site-ul de sesizări al primăriei sunt deja cred zeci de plângeri cu privire la acest aspect”. Mulțumim, Bogdan.

Mergem pe MyCluj și găsim o puzderie de nemulțumiri. Clujenii arată către Primărie și spun că își bate joc de ei.

“Locuiesc pe strada Aurel Vlaicu și în ultima săptămână în aer persistă un miros îngrozitor de gunoi. Acest aer poluat ne împiedică să aerisim casele. Nu se poate trăi cu acest miros infect în acest oraș care se vrea a fi un exemplu pentru toată țara”.

“De mai mult de trei zile, în zona străzilor Sopor și Gheorgheni miroase insuportabil a gunoi. Nu se poate deschide geamul, nu se poate sta afară. (…) Situația este inacceptabilă”.

“În tot Borhanciul miroase a gunoi de o săptămână. Ce se întâmplă?

“De cateva zile miroase absolut ingrozitor, de la groapa de gunoi. Nu putem aerisi, nu putem ieși afară din casă, pentru că mirosul este incredibil de puternic!”

“Pot doar sa bănuiesc în ce hal e calitatea aerului în Cluj. Cum nu e prima dată, când se simte mirosul acesta, pot intui că e vorba de Pata-rât. Vă rog să luați masuri, e o bătaie de joc”.

Clujenii și mai implicați civic au venit cu explicații… “Muntele de gunoi nesortat al RADP adună deșeurile Clujului de aproape un deceniu. Și crește. De săptămâna trecută, RADP a început să care muntele de gunoi RADP la așa-zisul Centru de Management Integrat al Deșeurilor. Conform autorizației la CMID se pot depune DOAR deșeuri sortate și tratate. Dar filmările cu drona dovedesc că nici vorba de așa ceva. În fapt, mizeria amestecată, în putrefacție, e pur și simplu încărcată în camioane, și dusă la CMID, unde este întinsă cu lama buldozerelor”.

… și cu îndemnuri la acțiune. “1. Poți să scrii plângeri peste plângeri la Garda de Mediu, la Agenția pentru Protecția Mediului. Dar Garda de Mediu nu are nici măcar un odometru. Așteaptă să vezi ce ți se va răspunde. Apoi deschide geamul; 2. Poți să denunți activitatea ilegală de la CMID; 3. Poți să dai în judecată, în nume individual sau colectiv, RADP-ul, Primăria, Consiliul Județean, Garda de Mediu, Agenția pentru Protecția Mediului. Poți scrie la DNA”.

Mesajele îi aparțin cunoscutului activist de mediu Szakats Istvan.

Am discutat cu Viorel Pleșa, noul comisar șef al Gărzii de Mediu. Pleșa a anunțat că Garda de Mediu este în control atât la prima celulă CMID, cât și la rampa temporară a RADP. Rezultatele controlului vor deveni publice peste câteva zile.

“Este foarte adevărat că se simte un miros puternic în oraș. Se face relocarea deșeurilor din depozitul temporar RADP către prima celulă a CMID, care s-a deschis la finalul lunii septembrie. Noi avem un control în desfășurare la rampa RADP și la prima celulă. Verificăm dacă s-au respectat condițiile impuse de Agenția de Mediu în autorizația integrată de mediu eliberată în 12 august”, a spus Pleșa, pentru Media9.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.