Clujul își modelează viitorul cu Banca Mondială. Plătește peste 800.000 de euro
Consiliul Local este chemat vineri să îl împuternicească pe primarul Emil Boc să semneze un contract cu Banca Internațională de Reconstrucție și Dezvoltare. Scopul contractului este realizarea strategiei integrate de dezvoltare urbană (SIDU) a Clujului pentru 2021 – 2030; Banca Internațională de Reconstrucție și Dezvoltare ar urma să acorde asistență tehnică nerambursabilă pentru modelarea viitorului municipiului. Evident, nu e gratis: Banca Mondială ar urma să încaseze 810.000 de euro, în trei tranșe.
„Documentul ar urma să stea la baza strategiei de absorbție de fonduri europene pentru următorul exercițiu financiar al Comisiei Europene și va dicta direcțiile de urmat până în 2030. Va aborda teme existente și în vechile strategii, dar și subiecte noi, precum locuințe pe buzunarul tuturor sau Cluj – hub de inovare. Se va face transparent, așa cum se întâmplă cu planul de amenajare a teritoriului de la Consiliul Județean. Vom încerca să recuperăm cei 800.000 de euro tot din fonduri europene, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă”, a explicat Ovidiu Cîmpean, director în cadrul Primăriei. Clujul mai lucrează la o strategie de dezvoltare metropolitană, împreună cu ADR Nord-Vest, și se pregătește să dea în lucru un plan de mobilitate urbană durabilă.
Consiliul Județean Cluj a semnat anul trecut contractul cu Banca Mondială pentru realizarea Planului de amenajare a terioriului județului (PATJ). Au fost stabilite cele mai importante teme, iar acestea au fost dezbătute în cadrul unor ateliere cu participare liberă.
În urmă cu patru ani, guvernul României a semnat un memorandum de înțelegere cu Banca Mondială pentru a se continua acordarea de servicii de asistență tehnică instituțiilor publice românești până în anul 2023, în contextul continuării reformelor structurale și creșterii eficienței administrației publice.
“Cu 189 de țări membre, personal din mai mult de 170 de țări și birouri din peste 130 de locații, Grupul Băncii Mondiale este un parteneriat global unic: cinci instituții care lucrează pentru soluții durabile care reduc sărăcia și construiesc prosperitatea comună în țările în curs de dezvoltare”, se prezintă pe website-ul său Banca Internațională de Reconstrucție și Dezvoltare, cu sediul central la New York.