CLUJUL IMOBILIAR. Apartamentul “ieftin”, de 1.200 de euro metrul pătrat, e la un etaj care nu există. S-au autorizat cinci case individuale, s-a construit bloc cu 20 de locuințe

Autor  Tudor Știrbu   în       9 luni în urmã     4643 Vizualizări.  

Media9 a scris despre anunțul de vânzare al unui apartament de 79 de metri pătrați din Mănăștur la un preț mult sub cel obișnuit în Cluj: se cer 94.000 de euro, adică sub 1.200 de euro metrul pătrat. Și este ieftin, având în vedere că, în paralel, presa din Cluj oferea imagini cu un apartament pe care se solicitau 5.000 de euro/metrul pătrat.

CLUJUL IMOBILIAR. Îți vine să crezi? Apartament de 4 camere în Mănăștur, de 79 mp, ultrafinisat și complet mobilat, scos la vânzare cu mai puțin de 1.200 €/mp. GALERIE FOTO

Am aflat între timp că acest apartament are unele probleme de ordin juridic. Adresa este strada Hameiului, numărul 5, vis-a-vis de baza sportivă Unirea, cu acces neasfaltat prin spatele depoului de troleibuze și tramvaie al CTP din Mănăștur.

Situația ne arată cât de slab este statul român. Fiecare face ce dorește, iar respectarea legii este, de prea multe ori, opțională.

Pe autorizație și pe extrasul de carte funciară, nivelul la care se situează apartamentul nici nu apare. Blocul nu este recepționat, deși e finalizat din 2008.


Dezvoltatorii, un anume domn Rotariu și un anume domn Cenan, au obținut autorizație pentru cinci case individuale cu demisol, parter și două etaje. În loc de asta, în cel mai pur stil haiducesc, au construit un bloc în toată regula, așa cum se poate vedea din imagini.

Se locuiește și la demisol, și la parter, și la cele două etaje întregi. Ba a apărut și o mansardă. Sau pod, cum să-i spunem? Iar apartamentul altfel frumos amenajat care se vinde este fix acolo sus.

S-a autorizat D+P+2E, acum e D+P+2E+M. Agenția ne induce în eroare cu P+4. Dacă ar fi așa, ar trebui să existe și un lift, conform legii.

Anunțul de vânzare cere ca tranzacția să fie făcută cash. Știți de ce, nu? O bancă nu poate credita cumpărarea unui apartament care nu are CF individual. Practic, ceea ce se tranzacționează este uzufructul viager, nu proprietatea. 

„Apartamentul respectiv n-are carte funciară proprie, e una colectivă pentru toate apartamentele din bloc. Are o hibă. Dar asta se poate rezolva cu câteva mii de euro, se poate scoate CF pe fiecare apartament. Așa au făcut și proprietarii din blocul vecin”, a transmis reprezentanta agenției imobiliare, care s-a recomandat Laura.

Bloc construit în 2008

Imobilul de pe Hameiului nr. 5 a fost construit în urmă cu 16 ani. Apartamentul care se vinde este complet mobilat și finisat; are 3 dormitoare, un living open space cu bucătărie, o baie, o bucătărie și două balcoane + un loc de parcare. De afară nu arată prea bine, dar interiorul este drăguț. Doar că unghiurile tavanului sunt suprinzătoare, având în vedere că locul trebuia să fie un pod.

Anunțul postat de agenție

„Oferim spre vânzare un apartament de 4 camere, situat în zona Bucium. Apartamentul este situat la etajul 4 al unui imobil cu regim de înălțime P+4, finalizat în anul 2008. Suprafața utilă este de 79 mp, plus 2 balcoane de 11 mp fiecare. Compartimentarea este semidecomandată și se prezintă astfel: hol, living open space cu bucătărie, 3 dormitoare, 1 baie și 2 balcoane. Apartamentul se vinde mobilat și utilat, dispune și de aer condiționat, iar în preț este inclus și un loc de parcare cu CF separat. Aproape de mijloacele de transport, magazine și farmacii, parcul Colina lângă, Baza Sportivă Unirea. Se vinde doar prin CASH”, se arată în anunțul agenției imobiliare.

Citește și acest articol:

CLUJUL IMOBILIAR. Agenție: „Panoramă mirifică”. Cât costă un apartament de lux cu 5 camere situat în blocul Wings

Sigur, acum, că am făcut atât de multă reclamă blocului, tot ce-i posibil ca prețul să crească. 🙂

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.