Clujul face un pas înapoi, în fața amenințării covid. „Nu putem risca să rămânem fără locuri pentru pacienții pozitivi”

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     988 Vizualizări.  

Clujul a încercat din răsputeri să rămână cu două spitale dedicate pacienților cu covid, Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie. S-a apelat inclusiv la un tir cu aparate de terapie intensivă, aflat în posesia ISU București. Până la urmă, însă, Comitetul județean pentru situații de urgență nu a mai avut ce face și a decis să deschidă un al treilea spital destinat pacienților cu noul tip de coronavirus.

„Comitetul județean pentru situații de urgență a decis în această seara ca Spitalul Clinic de Recuperare să redevină unitate medicală pentru tratarea pacienților covid, începând cu data de 5 august, ora 8. Argumentele care au dus la aceasta decizie sunt: capacitate mare de 400 paturi în total, circuite epidemiologice funcționale, saloane cu băi proprii, experiența anterioară covid, apropierea față de SCBI în caz de nevoie pentru transportul pacienților la secția de terapie intensivă. Ambulatoriul și baza de tratament vor fi păstrate pe mai departe și vor funcționa, sunt circuite epidemiologice distincte în acest sens, astfel că nu există riscul ca unii angajați să intre în șomaj tehnic. De asemenea, secția de Aritmologie, unică in regiune, cu listă de așteptare pentru pacienți de peste un an, va rămâne operațională”, a anunțat prefectul Mircea Abrudean.

Prefectul a explicat cu vede SCJU situația generală de la Cluj: „Evoluția epidemiologică este una în creștere. Deși am încercat să evităm deschiderea unui al treilea spital covid, nu putem să riscăm să rămânem fără locuri pentru pacienții pozitivi”.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.