Clujul dă bani mulți ca să recupereze ce a pierdut aproape pe gratis. Guttman: „S-au dat pe bani de chilipir toate clădiruțele care sunt în Cetățuie”
Invitat în emisiunea Real Estate Agenda de la Napoca Live, realizată în colaborare cu Media9, arhitectul Szabolcs Guttmann a vorbit despre Cetățuie. Guttman s-a arătat nemulțumit că administrația locală a rămas fără imobilele pe care le gestiona mai demult. „S-au dat pe bani de chilipir pe toate clădiruțele care sunt în Cetățuie”, a reclamat cunoscutul arhitect clujean.
Chiar joi, în ședința de Consiliu Local, un privat face o plângere prealabilă și amenință cu proces, întrucât nu este mulțumit cu suma oferită drept despăgubire.
Cunoscutul arhitect clujean a vorbit de Cetățuie, în contextul în care, odată cu regândirea spațiului, ar deveni o opțiune viabilă pentru proiecțiile festivalului TIFF.
„Deja am văzut câteva proiecții extraordinare în zona șanțului de apărare, dar Cetățuia poate să fie de excelență a noastră, a tuturor! A fost pericolul să nu fărămițăm în tot felul de mici proprietăți și să se acapareze interesului public. (…) S-au dat pe bani de chilipir pe toate clădiruțele care sunt în Cetățuie. De exemplu, Poarta Vieneză a fost scoasă la vânzare de două ori. Prima oară cu 100.000 de euro.
„Poarta Vieneză” se află pe lista monumentelor istorice și reprezintă deja un punct de atracție al orașului. Foto: Agenția Sotheby’s
A doua oară, după ce a fost pusă la punct, cu 3 milioane de euro. Nu-i totuna! Nu cred într-o restaurare muzealistică, cum să zic, să punem praf pe ea. Cred că fiecare localitate istorică are un atu mult peste orice cartier contemporan, fiindcă are o poveste foarte complexă. Și dacă o lăsăm în praf, atunci acest praf ne reprezintă. Dacă reușim să măturăm praful, cum a reușit Sibiul, într-o mică măsură, în zona centrală, da, atunci tot pe noi ne reprezintă. Ar trebui să fim mult mai atenți când avem șansa ca aceste proprietăți să devină publice și nu doar private”, a transmis arhitectul Szabolcs Guttmann.
În fapt, Poarta Vieneză a fost reabilitată în urma unor investiții de aproximativ un milion de euro. Apoi, în 2019, a fost scoasă la vânzare pentru aproape 4 milioane de euro. În cei trei ani de pandemie, prețul clădirii-monument istoric a scăzut cu 600.000 de euro, astfel încât în primăvara anului trecut proprietarul a cerut 3,4 milioane de euro.
Citește și acest articol: Frumoasa „Poartă Vieneză” de pe Cetățuie n-are lipici: preț redus cu 600.000 de euro. Explicațiile agenției imobiliare
Urmărește întreaga emisiune mai jos:
206
milioane de lei (180 de milioane fără TVA) este suma estimată pentru reamenajarea Cetățuii.
40
de milioane de lei a fost valoarea estimată a exproprierilor.
140.000
de metri pătrați are toată zona supusă modernizării.
Conform studiului de fezabilitate, vor fi plantați 1.100 de arbori și se vor amenaja 26.500 de metri pătrați de spații pietonale. Sunt prevăzute 110 locuri de parcare biciclete și trotinete, unde se vor instala șapte stații de încărcare mașini electrice și 11 pentru biciclete și trotinete electrice.
Patru pavilioane deschise, care includ pavilionul existent Rotonda, sunt prevăzute în proiectul asocierii care a câștigat concursul de soluții.
Pe Cetățuie vor exista două locuri de joacă pentru copii de diferite categorii de vârstă, două zone de sport, inclusiv un teren cu gazon artificial, și două toalete publice.
Durata estimată a execuției este de 24 de luni.
Schimbare majoră a Cetățuii. Va fi o cetate cu magnet pentru turiști + Dispar parcarea și Monumentul Eroilor, plan pentru Turnul Parașutiștilor
Porțile de intrare în cetate urmează să fie restaurate, iar gangurile de acces vor fi deschise publicului. Platoul dintre porți va fi pietonal; parcarea din spatele hotelului Belvedere dispare complet. Mașinile vor parca la baza parcului, în mai multe puncte prevăzute în proiect; va exista în schimb stație pentru autobuze electrice. Se vor putea instala terase sezoniere.