Clujul aruncă bani la gunoi. La propriu
Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, celebrul CMID, nu va fi gata nici anul acesta, în ciuda asigurărilor date de președintele Consiliului Județean, Alin Tișe. În timp ce la centru încă se lucrează și probabil vom depăși încă un Revelion, situația salubrității din Cluj-Napoca este dramatică.
Clujenii sunt nemulțumiți de activitatea de salubritate. Deșeurile selectate sunt încă aruncate, câteodată, în una și aceeași mașină, iar aici Rosal poartă principala vină; orele de ridicare a gunoaielor nu sunt mereu respectate, deși s-au instalat sisteme GPS pe vehicule. A apărut prima platformă gospodărească având acces cu cartelă, dar sunt mii în care are acces oricine. Prețul de ridicare a deșeurilor este mare; culmea, chiar și așa, municipalitatea mai adaugă bani din propriul buzunar; sau din cel al Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP).
Deșeurile clujenilor sunt depozitate, din 2016, într-o rampă temporară la Pata Rât. Aceasta a fost autorizată pentru trei ani, care s-au încheiat deja, și poate ajunge la un grad de încărcare maxim de 75%. Iar în acest moment se află undeva pe la 71%. Pentru a rămâne sub 75%, administratorul rampei, RADP, trebuie să transfere deșeurile în alte județe, ceea ce se traduce prin costuri suplimentare.
La 30 iunie 2019, RADP înregistra venituri de 32,5 milioane lei pentru serviciului de depozitare temporară a deșeurilor, în condițiile în care cheltuielile au însumat 42,5 milioane lei. Zece milioane de lei pierdere, iar asta din cauza diferenței de tarif perceput firmelor de salubritate pentru depozitarea deșeurilor (53 de lei/tonă) și cel plătit altor centre unde sunt duse gunoaiele (medie de 218 lei/tonă). Între timp, RADP a majorat tariful la 91,21 de lei/tonă, tot sub ceea ce plătește prin transferul deșeurilor.
9,88
lei /persoană este prețul colectării deșeurilor la Cluj-Napoca, stabilit prin HCL 393/23.04.2019.
Bugetul local al municipiului este afectat prin tolerarea unor deficiențe pe linia procesului de colectare – raportare – decontare a cheltuielilor cu serviciul de salubritate, respectiv:
– operatorii de salubritate declară eronat proveniența gunoaielor, încadrând unele deșeuri menajere în categoria celor municipale, posibil și pentru că deșeurile menajere sunt decontate la un tarif superior, de către Primărie.
– cu toate că prevederile OUG 74/2018 (privind colectarea selectivă) trebuiau transpuse în practică până la data de 30 iunie a.c., operatorii de salubritate nu au luat încă peste tot măsurile legale cuvenite.
Clujul este împărțit între două societăți de salubritate, Brantner Servicii Ecologice SRL și Rosal Grup SA București, sucursala Cluj-Napoca. Ambele au semnat contracte pe patru ani în primăvara anului 2018.
Cum spuneam, CMID-ul a fost promis ultima dată pentru toamna lui 2019, deși știm cu toții că ar fi trebuit finalizat de cinci ani. Finalizarea primei celule a centrului, respectiv a întregului Serviciu de Management Integrat al Deșeurilor, ar elimina situația aceasta gri a depozitării gunoaielor în județul Cluj. Așteptăm inaugurarea cu nerăbdare, întrucât ar contribui la implementarea corectă a prevederilor ordonanței privind colectarea selectivă, respectiv la reducerea sumelor de bani aruncate de municipiul Cluj-Napoca la gunoi.