Cluj-Napoca, Turda și Dej, în topul celor mai performante administrații din România
Județul Cluj este singurul din România care deține trei orașe în top 10 al celor mai performante administrații din România. În clasament au fost incluse Cluj-Napoca, Turda și Dej.
Astfel, în topul realizat de urbanizehub.ro se regăsesc Cluj-Napoca, Oradea, Reșita, Buzău, Turda, Sectorul 3 al Capitalei, Brașov, Iași, Constanța și Dej.
Cei mai importanți indicatori vizați care au stat la baza întocmirii acestui clasament au fost următorii: forța sectorului privat, capacitatea de a atrage și mobiliza fonduri europene, valoarea PIB-ului per cap de locuitor, rata de promovabilitate la Bacalaureat, ponderea veniturilor din taxe locale în total venituri, valoarea cheltuielilor de capital și ponderea angajaților din administrațiile locale în populația UAT-ului.
„Județul Cluj este, așadar, singurul din România care deține trei orașe în acest top, ceea ce demonstrează performanța deosebită înregistrată de acestea. Acest fapt se datorează, în special, colaborării interinstituționale fructuoase dintre comunitățile de afaceri și administrațiile locale, în beneficiul clujenilor și nu numai”, susțin reprezentanții Consiliului Județean Cluj.
„Nu prea poți vorbi despre dezvoltare urbană în România, fără a include Clujul în această discuție. Dacă ar fi să luăm un oraș din România pe care să îl aruncăm într-o competiție cu orașe din Vest, Clujul ar fi prima noastră opțiune. De la bugetarea participativă, ce a inspirat cel puțin 60 alte orașe din România să facă același lucru, la Centrul de Inovare și Imaginație Civică, unde se discută în format deschis proiectele strategice ale orașului, la bateria de concursuri de soluții elaborate pentru a schimba fața orașului, Clujul inovează și dă tonul într-o multitudine de domenii”, susțin realizatorii clasamentului.
Aceștia vorbesc despre Primăria Cluj-Napoca, pe care o numesc „Turbo-Primărie”.
Despre Turda se spune că este marea revelație a ultimilor ani. „Sunt campioni și la fonduri europene, cu portofoliu de proiecte europene de aproximativ 74 milioane Euro, la o populație de aproximativ 55.000 – una din cele mai bune performanțe ale unui oraș din România”.
„Dej este orașul din această listă despre care știm cel mai puțin. Ne-a sărit în ochi pentru că are un portofoliu de proiecte europene de 67 milioane Euro, la o populație de numai 38.000 – adică a fost mai harnic în accesarea de fonduri europene decât 22 reședințe județene și decât 4 sectoare ale Bucureștiului (1, 2, 5 și 6). Având în vedere că în top avem și Clujul și Turda, din același județ, prima noastră idee a fost că acolo s-a creat un ecosistem performant. Mai exact, performanța pare să fie contagioasă”, spun realizatorii despre orașul Dej.