Cluj 2022. Bărbat atacat de patru dulăi de stână în fața casei sale din Borhanci
Un clujean care locuiește pe Aleea Buziaș, Colonia Borhanci, a trecut prin spaima vieții sale și numai o întâmplare a făcut ca finalul să nu fie tragic.
Clujeanul susține că era însoțit de câinele lui, un exemplar din rasa golden retriever, când, în fața casei sale, a fost atacat de patru dulăi de stână care umblau pe stradă fără stăpân. Omul spune că a fost pus de două ori la pământ, iar câinii de stână l-au mușcat de picior, coapsă, spate și brațe.
Nici câinele n-a scăpat de atacul dulăilor (posibil ca apariția golden-ului să-i fi provocat pe câinii de stână, dar asta nu înseamnă că aceștia trebuie lăsați să circule singuri, de capul lor, în zone locuite – n.r.). Golden-ul a fost atacat la gât și n-a putut reacționa în niciun fel.
Foto: Arhivă
Clujeanul spune că doar întâmplarea i-a ferit de o tragedie. Trei bărbați care circulau în zonă au oprit și le-au acordat ajutor. Însă bărbații cu greu i-au putut îndepărta pe cei patru dulăi. Clujeanul și câinele său au ajuns la Urgențe, iar acum se află în afara oricărui pericol.
A aflat de la vecinii săi că dulăii sunt de la o stână aflată în livada Palocsay și că ciobanul a mai fost reclamat că își lasă câinii liberi în zone locuite. Clujeanul s-a arătat dispus să facă o plângere la poliție, dar a cerut ajutorul administrației locale pe platforma mycluj.e-primariaclujnapoca.ro (foto jos). Primăria a transmis că reclamația se află în lucru.
Atacul dulăilor de la stâna din livada Palacsay
„Atenție pe Aleea Buziaș (Borhanci) la câinii ciobanului!! Ieri, în jurul orelor 13:00, am fost atacat de 4 dulăi de stână în fața casei mele. Ciobanul nu era în zonă, nici turma de oi, doar cei 4 dulăi care umblau în haită pe stradă. Am ajuns la Urgențe cu 11 plăgi, 5 au trebuit cusute.
Câinele meu, un golden retriever de 5 ani, a avut multiple plăgi, traheea găurită, a trecut ieri printr-o operație, din fericire a scăpat cu viață. Dulăii m-au doborât de 2 ori la pământ, m-au mușcat din toate parțile (picior, coapsă, spate, brațe), nu puteam să mă distanțez de ei, pentru că o parte din ei veneau după mine și în același timp ceilalți îmi sfârtecau cățelul de gât. Al meu nu avea puterea să riposteze, nu mai mișca, se lăsa târât.
Într-un final, a trecut o mașină cu trei bărbați. Ei m-au ajutat, au stat în calea dulăilor, însă dulăii erau foarte agresivi, continuau să atace. Am reușit să-mi iau cățelul și să îl bag în mașină și să plecăm cu toții de la fața locului. Dacă nu apărea mașina eram în pericol de moarte! Din ce am înțeles de la vecini, stâna este cea din livada Palocsay, este o singură stână. Câinii care m-au atacat sunt toți de rasă Kangal (foto jos).
Foto: Arhivă
Am atașat o poză cum arată un câine din această rasă. Pot recunoaște câinii. Accesul către această stână se poate face din mai multe părți. Pe unde știu eu e în capătul străzii Buziaș. Se face stânga pe câmp, se ține poteca ce ajunge la poarta livezii Palocsay, în livadă este stâna, acolo sunt și câinii.
Mi-aș dori ca acești câini să nu mai apară în cartierul nostru, pe străzi, umblând în haită. Ciobanul respectiv a mai fost apostrofat de către vecinii mei în nenumărate rânduri. Dacă e nevoie pot contacta vecinii ca martori. Vă rog să trimiteți un echipaj la această stână și să rezolvăm problema. Ieri văzusem doi copii jucându-se cu mingea exact în locul în care am fost atacat. Haideți, vă rog, să nu așteptăm să se întâmple o altă nenorocire!
Soluția propusă de autorități la TOATE sesizările din partea vecinilor a fost să sunăm la poliție când vedem câinii. Această solutie nu funcționează, câinii se deplasează. Până ajunge echipajul, câinii nu mai sunt și, evident, nu-i putem urmări pentru că sunt foarte agresivi”, a transmis clujeanul.
Plângerea a fost făcută în seara zilei de 20 noiembrie. Primăria a transmis, la rândul său, că reclamația se află în lucru.
Sursa foto: Arhivă internet
—————————————————————————————————————————————-
Câinii din rasa Kangol
Kangol este o rasă istorică de câine de pază de animale mari (ovine, bovine) originară din estul Turciei. Numele rasei derivă din cel al orașului și districtului Kangal din provincia Sivas, cea mai estică provincie din regiunea Anatolia Centrală. Culoarea blanei variază de la căpriu pal la gri lup, întotdeauna cu o mască neagră.
Este un câine tradițional de păzire a turmei, ținut cu turmele de oi pentru a alunga prădătorii de toate dimensiunile, inclusiv lupii, urșii și șacalii. Are o mușcătură foarte puternică. Unele exemplare au ajuns în țări africane, cum ar fi Namibia și Kenya, unde protejează cu succes turmele locale de lei, gheparzi și alte feline mari indigene.