City-break la Cluj. Ce crezi că i-ar putea atrage pe turiști?

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     1411 Vizualizări.  

Un city-break nu este ieftin, dar cei mai mulți dintre noi îl practicăm atunci când, sigur, nu avem pandemii. Mergem la Paris să vedem Tour Eiffel, la Roma să admirăm Colosseumul și Fontana di Trevi, la Praga, să vedem cetatea și podurile, la Madrid să ne încântăm în Prado cu picturile lui Rembrandt și Goya.

Dar ce l-ar motiva pe un turist să vină la Cluj? Să scoatem din peisaj festivalurile și eventualele meciuri din cupele europene la fotbal; să vedem orașul așa cum este el. 

Clujului i se spune “Orașul din inima Ardealului”, dar nu e nici un oraș al luminilor, nici al turnurilor, nici al lacurilor. Dracula nu a tras la han în Cluj. Ungurii vin pe urmele lui Matthias Kiraly și ale unor poeți îngropați în Hazsongard, dar noi am dori să vedem în oraș turiști din toată lumea. Mai vin britanici să bea bere ieftină și nu ies din pub două zile. Japonezii cu camere foto sunt peste tot în lume, dar nu și la Cluj-Napoca.

Sigur, avem muzee, dar fără cârlig pentru cei din țara lui Toyota. Grădina Botanică este frumoasă, dar complet nepromovată. Arhitectura este impunătoare, clădirile din centru au fost renovate, dar sunt în ton cu sute de burguri din Imperiul Habsburgic. Luăm un leu per noapte per turist, dar administrația nu a făcut încă un raport despre felul în care au fost cheltuiți banii.

Primăria Cluj nu are o strategie pentru atragerea de turiști; nu a avut niciodată. Se lasă pe mâna festivalurilor și a norocului. Municipiul este depășit la numărul de vizitatori nu doar de București, ci și de Timișoara, Sibiu, Brașov, Sighișoara. Categoric ar trebui gândit un plan, o poveste, cum este cea a lui Donath, ar fi nevoie de un brand local, de promovare internă și internațională, poate chiar și de un cântec/imn. Ar trebui niște idei, însă noi nu le avem.

E doar un punct de vedere. Vă întrebăm pe fiecare dintre dumneavoastră: ce ar trebui să viziteze un turist la Cluj? Cum putem să îl atragem mai bine decât am făcut-o până astăzi? Poate dăm noi niște idei administrației publice.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.