Cine sunt candidații eligibili ai USR Plus. Un avocat, un economist, un antreprenor, un IT-ist
USR Plus Cluj și-a desemnat candidații pentru alegerile generale, aceștia urmând să fie supuși validării Biroului Național. Sunt 28 de persoane pe liste, dar marea bătaie a fost pe primele trei – patru. Contează cu adevărat numărul 1 la Senat și, în cel mai bun caz, primii trei la Camera Deputaților. Sunt însă numai estimări, vom vedea în decembrie câți parlamentari va avea alianța.
Am scris și ieri, surpriza este uriașă. Mihai Goțiu și Elek Levente sunt abia pe locurile al doilea și al treilea la Senat, iar Emanuel Ungureanu a fost plasat tocmai pe poziția a cincea, la Camera deputaților. Alianța a adus în prim-plan oameni noi, în 2016, iar acum propune oameni și mai noi. 🙂
Procedura de stabilire a listelor a fost transparentă. Candidații s-au putut înscrie până sâmbăta trecută, vineri și sâmbătă și-au prezentat platformele, în dezbateri transmise live pe Facebook, iar duminică s-a votat, “în sistem Eurovision”.
Nu facem discriminare, punem doar o întrebare: mai locuiesc clujeni la Cluj? 🙂 Locul 1 la Senat i-a revenit lui Cristian Bordei, care este din Onești. La Camera deputaților, prima este Oana Murariu, din Suceava, urmată de Viorel Băltărețu, din București, și de Radu Molnar, din Bistrița. Până la urmă, asta e globalizarea; primarul Timișoarei s-a născut în Germania.
Am selectat prezentarea pe care și-au făcut-o cei patru, cu prilejul dezbaterii.
Cristian Bordei
Am 53 de ani, căsătorit, sunt membru Plus. Ca educație: Facultatea de Relații Economice Internaționale, ASE București, am un master de relații publice internaționale la UBB Cluj, Facultatea de Istorie și Filosofie, departamentul de relații internaționale, în prezent sunt și doctorand anul II, tot la UBB, la Facultatea de Studii Europene, tot în domeniul relațiilor internaționale. Experiența profesională: peste 20 de ani în domeniul managementului comerțului internațional, cu produse și servicii complexe, domeniu achizițiilor și al logisticii, în domeniul petrochimiei, în electro-energetică, în oil and gas și în industria mobilei. Candidez la Senat. În Plus sunt încă de la crearea Ro100, apoi am avut și funcția de membru în biroul politic județean, ca responsabil de politic publice. Ca și program politic am o viziune, am 15 obiective generale și am și o parte de focus personal, dar în centrul mandatului meu va fi asigurarea legislației generale pentru dezvoltarea activității economice.
Oana Murariu
Sunt Oana Murariu, avocat, și am fost coordonatorul USR Plus la alegerile locale. Am decis să mă implic politic după alegerile din 2017. Am conștientizat atunci că nu putem să așteptăm să se implice alții, trebuie noi să o facem. Dacă noi nu ne implicăm, vor pleca tinerii din țară, iar cei plecați nu vor avea motive să se întoarcă. De aceea m-am implicat în platforma România 100 și apoi în Plus, predominant juridic, însă am fost mult în stradă. Am fost și la firul ierbii, în sate, să cunosc problemele reale ale oamenilor. Eu candidez pentru un loc de deputat și vreau să activez în Comisia juridică, pentru că în Parlament se lucrează cu legile, iar eu știu să lucrez cu legile. Aplic legi, le coroborez, le contest la Curtea Constituțională, am avut și inițiativă legislativă. Astfel aș putea să ne reprezint pe noi, alianța, și pe clujeni cu cinste în Parlament și să am un aport calificat la societate în acest sens.
Viorel Băltărețu
Am 45 de ani. M-am înscris în politică în decembrie 2018, când s-a format Plus, pentru că am crezut și cred în valorile și spiritul pe care l-a promovat acest partid. Sunt antreprenor, am experiență de peste 25 de ani, am pornit de la zero mai multe companii. Din 2003 conduc o companie cu peste 35 de angajați. Cu experiența pe care am câștigat-o la firul ieribii, unde legile se lovesc de noi, pot fi un deputat valoros pentru echipa USR Plus. Îmi doresc să schimb mentalități, să schimb legi prin activitatea mea în Parlament și mă voi axa pe dezvoltarea mediului economic. Mai concret, pe debirocratizare și digitalizare.
Radu Molnar
Eu de profesie sunt un simplu IT-ist, provin dintr-o familie relativ săracă, neînstărită, a trebuit să lucrez din anul I de facultate ca să mă pot întreține aici, la Cluj, și pot să spun că foarte multă vreme din viața mea nu m-a pasionat politica absolut deloc. M-am concentrat pe aspectele tehnice ale jobului meu și ale vieții mele, întotdeauna am fost pasionat de tehnologie. Pe parcursul carierei, atunci când am avut o răscrucem când a trebuit să aleg între management și partea tehnică, am continuat pe partea de expertiză tehnică. Am devenit unul dintre experții Clujului pe domeniul administrării sistemelor informatice complexe. Dar s-a schimbat totul pentru mine în momentul tragediei de la Colectiv. Mi-am dat seama că pasivitatea și neimplicarea mea a avut consecințe. Nu directe, dar indirect am permis unui sistem criminal să dăinuiască.